Evides Waterbedrijf legt waterleiding aan onder Kanaal Middelharnis

Overzichtsfoto waterleiding onder kanaal Middelharnis

Op 9 september 2016 heeft Evides Waterbedrijf 415 meter waterleiding onder het kanaal van Middelharnis aangelegd, als onderdeel van de compenserende maatregelen Kierbesluit. In totaal legt Evides Waterbedrijf 14 km nieuwe waterleiding aan op Goeree-Overflakkee.

De waterleiding verbindt het nieuw te bouwen pompstation ten westen van Stad aan ’t Haringvliet met het bestaande leidingnet bij Stellendam. Hierbij passeert de leiding een aantal watergangen waarvoor boringen worden uitgevoerd. Afgelopen week is de boring onder het Kanaal van Middelharnis uitgevoerd en vandaag is de leiding in één keer op zijn plek getrokken.

415 meter

De leiding met een lengte van 415 meter en een diameter van 60 centimeter is vandaag met behulp van een aantal hoogwerkers in één keer de grond in getrokken. De leiding passeert het Kanaal van Middelharnis op zo’n 13,5 meter diepte onder het wateroppervlak. Daarmee ligt de leiding – ook met het oog op de toekomst – op een veilige plek.

Zoetwater uit het Haringvliet

De komende weken werkt Evides aan de verdere aanleg van de waterleiding dat voor het grootste deel plaatsvindt in open ontgraving (een sleuf in de grond). De werkzaamheden aan de bouw van het nieuwe pompstation zijn ook in volle gang. Hiermee kan Evides straks zoetwater uit het Haringvliet blijven innemen ten behoeve van de drinkwatervoorziening. Het pompstation ligt namelijk achter de denkbeeldige grens tussen Middelharnis en het Spui waar zoetwater gegarandeerd blijft wanneer de Haringvlietsluizen op een kier gaan.

Haringvlietsluizen in 2018 op een kier

In 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier om de internationale vismigratie te bevorderen. Om dit mogelijk te maken moeten eerst de compenserende maatregelen zijn uitgevoerd door Rijkswaterstaat, waterschap Hollandse Delta en Evides Waterbedrijf. Hiermee blijft de zoetwatervoorziening voor het land op Voorne-Putten en Goeree Overflakkee én de drinkwatervoorziening voor Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland geborgd.

Uitgebreide informatie over de maatregelen staat op de gezamenlijke website www.kierharingvliet.nl.

Eerdere berichten

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.