Waterbesparingstips op Warme Truiendag

Een lopende kraan is geen waterbesparing

​Vandaag is het Warme Truiendag, het landelijke initiatief om energie te besparen en CO2-uitstoot te verminderen. Evides Waterbedrijf heeft daarom een aantal waterbesparingstips voor u op een rij gezet.

Per persoon gebruiken we gemiddeld 119 liter water per dag. Dat zijn bijna twaalf emmers water. Zo kost douchen 8 liter per minuut, het toilet doorspoelen 6 liter (per keer) en verbruikt de wasmachine 56 liter water per wasbeurt. Voor het warm water verbruik is ook energie nodig, want om het water op te warmen moet het door een verwarmingsketel of -unit. Net iets korter douchen levert dus al snel een besparing in water, energie en geld op!

Tip 1: douche niet te lang

De meeste liters water verdwijnen in de badkamer. Een douchebeurt van een Nederlander duurt tegenwoordig gemiddeld 9 minuten. Hier valt winst te behalen. Korter douchen levert het meeste voordeel op, omdat douchewater verwarmd moet worden. Als heel Nederland ervoor kiest om niet langer dan 5 minuten te douchen, besparen we zo’n 77.000 olympische zwembaden vol met warm water of de CO² -uitstoot van 763.000 auto's!

Tip 2: Koop een spaardouchekop

Naast bewust korter douchen, kunt u natuurlijk ook kiezen voor een water bespaarde douchekop aan te schaffen. Een water bespaarde douchekop laat door de grotere weerstand minder water door dan een normale douchekop. Zo verbruikt u dus ook minder liters warm water.

Tip 3: Optimaal gebruik van (af)wasmachine

Zet de (af)wasmachine pas aan als hij vol is, daarmee bespaart u veel water en energie. Daarnaast is het misschien een overweging waard om een nieuwe, zuinige (af)wasmachine te kopen wanneer u een ouder model heeft. Hiermee bespaart u water, energie en daarmee geld, waardoor de machine zichzelf uiteindelijk terugverdient.

Door (warm) water te besparen kunt u zelf het verschil maken en actief bijdragen aan een beter milieu! Kijk bij onze waterbesparingstips voor meer handige weetjes.

Eerdere berichten

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.