Uniek: aanleg 1100 meter drinkwaterleiding onder waterweg

leiding wordt ingetrokken bij het scheur

Met een horizontale boormethode leggen wij vandaag een nieuwe 1100 meter lange drinkwaterleiding aan onder de drukbevaren waterweg Het Scheur tussen Rozenburg en Maassluis. Uniek omdat er van twee kanten tegelijk is geboord tot een diepte van 40 meter en we de leiding in zijn geheel vanuit een bijzondere hoek de grond in trekken.

Voor de aanleg van de drinkwaterleiding is er vanuit Rozenburg en Maassluis gelijktijdig geboord tot een diepte van 40 meter. De boortunnels zijn samengekomen onder waterweg het Scheur. Vervolgens is de boring vanuit de zijde van Maassluis teruggetrokken en vanuit Rozenburgse zijde verder doorgezet. Inmiddels kent het boorgat een omvang van ruim 60 cm, zodat de nieuwe drinkwaterleiding op zijn nieuwe plek getrokken kan worden. 

Tien hijskranen

Om de leiding onder de ideale hoek het boorgat in te kunnen trekken, zetten we 10 hijskranen in om de leiding in een indrukwekkende boog, die zowel omhoog als opzij gaat, de lucht in te hijsen. Het lassen van alle leidingdelen gebeurde de afgelopen dagen in Maassluis. In een paar uur tijd trekken we één lange leidingstreng van 1100 meter in een paar uur tijd volledig het boorgat in.

Beperkte werkruimte

De beperkte omgevingsruimte bepaalde dat deze bijzondere boormethode noodzakelijk was. In Rozenburg komt de leiding uit vlakbij het centrum van de deelgemeente. Aan de zijde van Maassluis hebben we te maken met een spoorlijn die niet gehinderd kan worden door het werk. In een nauwe samenwerking tussen Rotterdam Engineering, aannemer Van Vulpen en Evides Waterbedrijf is met deze werkwijze het ideale tracé gevonden waarbij de overlast voor de omgeving beperkt blijft.

Drinkwaterlevering borgen

Zodra de leiding is aangelegd onder het Scheur, sluiten we deze aan op het bestaande leidingnet. De huidige leiding onder het Scheur nemen we dan uit bedrijf, zodat er plaats is voor de aanleg van de Blankenburgtunnel. Met de nieuwe leiding borgen wij de levering van betrouwbaar drinkwater vanuit zuiveringslocatie de Berenplaat in Spijkenisse aan klanten van Maassluis tot Delft.

Eerdere berichten

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.