Mopsvleermuis waargenomen in onze Zeeuws-Vlaamse bossen

mopsvleermuis

24 jaar lang was deze zeldzame vleermuis niet meer gezien in Nederland. Maar hij is weer terug! En wel in de bossen van Clinge en St-Jansteen. Een grondwaterbeschermings- en wingebied van Evides Waterbedrijf!

De mopsvleermuis is een middelgroot diertje, met een korte stompe snuit. Met het maken van geluiden vangt het dier kleine nachtvlinders. Ook eet het muggen en vliegen. Vroeger werd het diertje nog gevonden in oude ruïnes in Zeeuws-Vlaanderen. Daarna verdween het; het dier was uitgestorven in Nederland en – zo leek – ook in Vlaanderen.

Perfect leefgebied

Het goede nieuws begon in augustus 2014 met één toevallige geluidsopname van de mopsvleermuis in Oost-Vlaanderen. Een natuurherstelproject startte en zowel aan Nederlandse als Vlaamse zijde probeerden natuurbeheerders met geluidsopnamen het dier vast te stellen. Zo ook Het Zeeuwse Landschap. Voor Evides verzorgen zij het beheer van het natuurgebied Clinge en St. Jansteen in Zeeuws-Vlaanderen.

Kroon op het werk

Evides Industriewater, onderdeel van Evides Waterbedrijf, wint in dit gebied grondwater voor het leveren van waterdiensten-op-maat. Het natuurgebied is daarmee ook een beschermd gebied. Samen met Het Zeeuws Landschap zorgen we ervoor dat de natuur zo goed mogelijk kan ontwikkelen.
Het natuurbeheer zorgt voor een leefgebied waar veel verschillende soorten dieren en planten leven. Dus meer biodiversiteit! De aanwezigheid van deze zeldzame vleermuis is werkelijk een kroon op het werk.

Meer weten?

Lees het uitgebreide artikel op Zoogdiervereniging.nl.

Eerdere berichten

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.