Oefening: bestrijden natuurbrand met blushelikopter

Blushelikopter

In de Kop van Schouwen, een van onze waterwingebieden, vindt op vrijdag 15 september (onder voorbehoud van weersomstandigheden) een brandweeroefening plaats. Het scenario is een grote natuurbrand waarbij de inzet van een blushelikopter noodzakelijk is. De drinkwaterlevering gaat gewoon door en er is geen sprake van daadwerkelijke brand.

In de Kop van Schouwen is een natuurbrand een reëel gevaar. In juni van dit jaar is nog een keer code rood afgegeven voor natuurbrandgevaar in Zeeland. Een brand kan gevolgen hebben voor de natuur, de bewoonde omgeving, drinkwatervoorziening en de recreatie in deze regio. De branden kunnen ontstaan bij langdurige droge perioden, juist en snel handelen is nodig om ze beheersbaar te houden en schade te beperken. 

Noodzaak

Burgemeester Rabelink van Schouwen-Duiveland onderschrijft de noodzaak om zich goed voor te bereiden: “Het is belangrijk dat er, naast de reguliere brandweeroefeningen in de gemeente, nu ook eens met een transporthelikopter met bambi bucket wordt geoefend. Veiligheid is voor alle inwoners van Schouwen-Duiveland van groot belang. De Kop van Schouwen wordt daarnaast in de zomermaanden druk bezocht door toeristen en dagjesmensen. Het is natuurlijk erg belangrijk om de veiligheid van inwoners en gasten maar ook de natuur zo goed mogelijk te waarborgen.”

Gebied gesloten

De oefening wordt gehouden op 15 september van 10.30 tot 14.00 uur. De transporthelikopter van het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht wordt om 10.00 uur op vliegveld Haamstede verwacht. Het gebied is naar verwachting afgesloten tussen 08.00 – 14.00 uur.

Betrokken partijen

Aan de oefening werken mee: Gemeente Schouwen-Duiveland, Defensie Helikopter Commando Koninklijke Luchtmacht, Veiligheidsregio Noord Oost Gelderland, Evides Waterbedrijf, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Provincie Zeeland en uiteraard Veiligheidsregio Zeeland (Brandweer Zeeland).

De oefening is onder voorbehoud, afhankelijk van de weersomstandigheden. Donderdagmiddag 14 september wordt besloten of de oefening door kan gaan. Kijk voor actuele informatie op  www.vrzeeland.nl

Eerdere berichten

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.