RINEW sluit (afval)waterkringloop door hergebruik

Installatie RINEW

Elke dag verdwijnen er via ons afvalwater veel bruikbare stoffen zoals papierresten, fosfor, stikstof en zoetwater het riool in. In RINEW onderzoeken we hoe we op innovatieve en duurzame wijze grondstoffen, energie en water afkomstig uit afvalwater kunnen terugwinnen en weer veilig kunnen hergebruiken.

De combinatie van het terugwinnen en veilig weer kunnen hergebruiken van meerdere stoffen en de innovatieve zuiveringstechnieken maken het project uniek.

Fosfaat voor planten

Op dit moment draait er een RINEW pilot-installatie bij ‘Uit Je Eigen Stad’ in Rotterdam. In deze mini-zuivering zuiveren we het afvalwater van de buurt, halen daar zoveel mogelijk bruikbare grondstoffen uit en brengen die weer terug in de omgeving. Zo bemesten we de planten met het fosfaat, maken we gietwater voor de tuinen en doen we onderzoek naar nieuwe, duurzame toepassingen. We werken aan een plan om na 2017 het onderzoek voort te zetten. Hiervoor is er contact met nieuwe partners en verkennen we subsidiemogelijkheden.

RINEW wint Enlightenmentz of the Year Award

Begin 2017 is de RINEW pilot beloond met een Enlightenmentz of the Year award. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een industriële investering met duidelijke verduurzamende doelstellingen. Door te investeren in een nieuwe installatie is het bijvoorbeeld mogelijk structureel veel water of energie te besparen of komt een grote CO2-reductie tot stand. Het project kan ook de footprint verlagen door gebruik van duurzamere grondstoffen.

Uit Je Eigen Stad

De pilot-installatie staat sinds de zomer van 2015 op het terrein van stadslandbouwbedrijf ‘Uit Je Eigen Stad’ in het Merwe-Vierhavens gebied in Rotterdam. In december 2015 heeft de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb het hergebruikproject officieel geopend.

Eerdere berichten

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.