Urban Waterbuffer maakt overtollig regenwater waardevol

monteurs werken aan de waterleiding in een woonwijk

Hoe kunnen we regenwater in het stedelijke gebied langer en effectiever vasthouden in de ondergrond? Dit onderzoeken we in het project Urban Waterbuffer. Evides Waterbedrijf werkt hieraan mee, samen met diverse bedrijven, overheden, belangenorganisaties en kennisinstellingen.

Als het langere tijd intensief regent, kan dit leiden tot schade en overlast. Vooral in stedelijke gebieden komt dit steeds vaker voor. Door dit water lokaal op te slaan blijft de schade en overlast voor bewoners, gemeenten, bedrijven beperkt en kan het opgeslagen water in periodes van droogte weer worden benut. In het project ‘Urban Waterbuffer’ onderzoeken we hoe we een ‘Urban Waterbuffer’ kunnen toepassen in stedelijk gebied en wat dit vraagt op het gebied van onder meer organisatie, techniek en financiën.

Sparta Rotterdam

Voetbalclub Sparta in de wijk Spangen in Rotterdam-West speelt sinds 2014 op kunstgras. Spelers gebruiken het veld intensief voor wedstrijden en trainingen en het veld wordt ook regelmatig besproeid met drinkwater. Tegelijkertijd heeft de wijk Spangen een tekort aan waterberging; bij hevige neerslag is er overlast. Hierdoor is het opvangen, opslaan en gebruiken van hemelwater in Spangen dan ook nuttig.

Het Nieuwe Instituut (hNI) Rotterdam

Naast het Nieuwe Instituut, een Rotterdams museum voor architectuur, design en digitale cultuur, ligt een vijver. Deze vijver moet ‘s zomers regelmatig worden bijgevuld met drinkwater. In dit deel van Rotterdam is behoefte aan meer waterberging om wateroverlast te voorkomen. Ook hier kan de Urban Waterbuffer ervoor zorgen dat de vijver kan dienen als tijdelijke opvang van neerslag. Zo blijft de vijver op het gewenste peil en heeft geen aanvulling nodig van drinkwater.

Kennisdeling

Wij dragen aan dit project bij door het delen van (technische) kennis, onder andere op het gebied van technische installaties. De Urban Waterbuffer draagt bij aan een klimaatbestendige ondergrond én bovengrond en daarmee een duurzame stad. Samenwerking met partijen die hetzelfde doel nastreven is hierbij van groot belang.

Partners

KWR Watercycle Research Institute, Wareco, Field Factors, Codema/B-E De Lier, Evides waterbedrijf, gemeente Rotterdam, gemeente Den Haag, gemeente Rheden, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Stowa en Stichting Rioned.

Blijf op de hoogte via de website: urbanwaterbuffer.nl

Deze activiteit is mede gefinancierd uit de Toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) van het ministerie van Economische Zaken.

Eerdere berichten

Vrouw drinkt thuis kraanwater

Gezond met water in 2017

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent dat er weer volop aandacht is voor goede voornemens. Een van de meest genoem...

Lees meer

Mascotte Evi geeft high five op schaatsbaan aan jongetje die schaatst

Evi opent Winters Delft

Onze mascotte Evi heeft vandaag samen met Wethouder De Prez het officiële startschot gegeven voor een maand lang ijspret...

Lees meer

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.