Vlaardingen: kookadvies blijft nog van kracht

Het is helaas nog niet 100% bevestigd dat de E.coli helemaal verdwenen is uit het leidingnet van Vlaardingen. Daarom zijn wij genoodzaakt het zekere voor het onzekere te nemen. In ieder geval tot en met maandag geldt voor heel Vlaardingen: kook het kraanwater 3 minuten voor consumptie.

In het weekend zijn diverse meetseries gedaan en geanalyseerd. Alle meetresultaten moeten aantonen dat de E.coli-bacterie is verdwenen. De resultaten van de snelle meting geven helaas nog geen eenduidig beeld. Daarom wachten wij op de meetresultaten van een langdurige kweekmethode. Deze methode zet de bacterie op kweek en kijkt of deze nog aanwezig én actief is. Deze resultaten verwachten wij maandagmiddag. Wij beseffen dat het kookadvies tot overlast leidt en het spijt ons dan ook zeer dit te moeten berichten.

Veiligheid voorop

De besmetting met de E.coli-bacterie is waarschijnlijk veroorzaakt door werkzaamheden aan het drinkwaterleidingnet. Jaarlijks voeren wij vele projecten uit aan ons 14.000 kilometer lange waterleidingnet. Dit doen wij via uitgebreide hygiëne- en veiligheidsprotocollen en toezichthouders op de werkzaamheden. Helaas is in Vlaardingen toch ergens iets misgegaan. Wij beseffen dat dit tot overlast heeft geleid en nog steeds leidt voor de inwoners en zoeken nauwgezet uit hoe deze situatie precies heeft kunnen ontstaan. Wij werken hard aan het oplossen van het probleem. Wij hopen op uw begrip.  
 

Veelgestelde vragen

Hoe onderzoekt Evides de drinkwaterkwaliteit in Vlaardingen?
Evides meet de waterkwaliteit door watermonsters te nemen op diverse locaties en deze te laten analyseren in ons waterlaboratorium. Na het inzetten van de chloordosering zijn op zaterdag 11 en zondag 12 november series watermonsters genomen. Alle monsterseries moeten aantonen dat de bacteriën verdwenen zijn.

Hoe lang duurt het om watermonsters te onderzoeken?
De uitslagen van reguliere analyses van E.coli – waarbij deze op kweek wordt gezet – nemen 1 dag in beslag. Er zijn ook nieuwe, snellere analysemethoden om E.coli aan te tonen. Evides zet allebei de methoden in, zodat deze elkaar aanvullen en we een goed beeld krijgen van de situatie. We hebben op verschillende plaatsen watermonsters genomen afgelopen weekend en deze onderzocht. Zowel de monsters die genomen zijn op zaterdag en zondag moeten aantonen dat de E.coli-bacterie is verdwenen; een deel van de analyseresultaten komt maandag 13 november binnen.


Lees hier de eerdere berichtgeving over het kookadvies in Vlaardingen.

Eerdere berichten

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.