Bron GenX-lozing bekend

Onderzoek van de Waterschappen Aa en Maas en De Dommel heeft aangetoond dat een bedrijf in Helmond GenX loost. Hiermee is de oorzaak van de vervuiling van de Maas bekend.

Afgelopen zomer constateerde Evides de aanwezigheid van GenX in de Maas. Om te achterhalen waar deze stof vandaan komt, zijn we destijds vervolgonderzoeken gestart. Hieruit bleek dat de aanwezigheid van GenX in het Maaswater was te herleiden tot de monding van de Dieze. Direct hebben we samen met Rijkswaterstaat de twee Brabantse waterschappen geïnformeerd, met de vraag de lozer op te sporen en de lozing aan te pakken. Het onderzoek van de waterschappen leidde naar een bedrijf in Helmond. Andere lozers worden nog opgespoord.

Stop lozing

De Maas dient als bron voor de productie van drinkwater in West-Nederland. De tijdelijke stopzetting van de lozing, waartoe de gemeente Helmond aanzet, is een eerste goede stap. Een structurele oplossing is vereist. Daarnaast pleiten we voor opsporing van de andere lozers.

Schone bronnen

Schone bronnen zijn van groot belang voor de drinkwatervoorziening: wat er niet in zit, hoeft er ook niet uit. Onderzoek wijst uit dat het drinkwater overal in Nederland veilig is om te drinken. Ook het drinkwater van Evides is veilig en betrouwbaar. Kijk voor meer informatie op www.evides.nl/waterkwaliteit.

 

Eerdere berichten

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.