Drinkwaterbedrijven samen duurzaam in Blauwe Netten

illustratie van samenwerking in het waternet

Op Wereld Waterdag ondertekenen de Nederlandse Drinkwaterbedrijven het samenwerkingsverband ‘Blauwe netten’, gericht op verdere verduurzaming van de drinkwatersector.

Drinkwaterbedrijven Evides, Oasen, Waternet, Waterbedrijf Groningen, PWN, Brabant Water, Dunea, Waterleiding Maatschappij Drenthe en Vitens lanceren het platform ‘Blauwe netten’ om samen op te trekken in verduurzaming van energiegebruik, invoeren van een grondstoffenpaspoort voor de infrastructuur en verduurzaming van benodigde hulpstoffen voor de drinkwaterzuivering. Vandaag zetten de directeuren en duurzaamheidsmanagers van de waterbedrijven hun handtekening onder het initiatief dat begeleid wordt door MVO Nederland.

Succesvolle samenwerking

MVO Nederland ondersteunt het platform, als deel van de strategische agenda 2025. "Vanuit MVO Nederland zijn wij razend enthousiast over deze stap", aldus Pieter van den Herik, operationeel directeur van MVO Nederland. “Eerder zagen we al de succesvolle samenwerking van infrabeheerders in Groene Netten. Wij hebben er alle vertrouwen in dat de watersector via Blauwe Netten nog sneller stappen kan zetten naar een innovatieve, circulaire economie."

Drie duurzaamheidsthema’s

De drinkwaterbedrijven werken dit jaar al samen op drie concrete projectthema’s. Ze richten zich eerst op de verdere verduurzaming van hun eigen energieverbruik door duurzaam inkopen, duurzaam opwekken en efficiëntere distributie van het drinkwater. Daarnaast gaan ze werken aan een eenduidige methodiek voor een grondstoffenpaspoort voor onze infrastructuur. Zo kunnen ze later – onder andere – hun afvalstromen verminderen of beter hergebruiken. Tot slot zetten de waterbedrijven in op het verduurzamen van de hulpstoffen die nodig zijn bij drinkwaterzuivering.

Drinkwater is van nature een duurzaam product: er is immers geen verpakking of transport over de weg nodig om dit bij de consument thuis te krijgen. In de bedrijfsvoering van de individuele waterbedrijven staat duurzaamheid centraal. Met Blauwe Netten bundelen zij de krachten, om gezamenlijk nog meer te bereiken.

Eerdere berichten

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.