Manshoge waterleidingen om en om uit gebruik

Twee belangrijke, manshoge waterleidingen waarmee Evides water uit de Biesbosch naar Rotterdam en Spijkenisse transporteert, gaan om en om uit gebruik. Het gaat om de grootste leidingen van Evides met doorsnedes tot wel twee meter. Een unieke klus die we zeer zorgvuldig uitvoeren, zodat de drinkwatervoorziening blijft gewaarborgd.

Na een voorbereidingstijd van twee jaar zijn we onlangs met de werkzaamheden gestart. De leidingen transporteren het ‘ruwe’ water uit de spaarbekkens in de Biesbosch naar de zuiveringslocaties in Rotterdam en Spijkenisse. Daar zuiveren we het tot drinkwater voor 1,7 miljoen klanten in het Rijnmondgebied, Delft en Dordrecht. De werkzaamheden zijn nodig vanwege de verbreding van de A16 bij Dordrecht. We verwachten de werkzaamheden in mei 2018 af te ronden.

Enorme operatie

Rijkswaterstaat start in het najaar van 2018 met het verbreden de A16 bij Dordrecht. Hier kruist de snelweg de ruwwaterleidingen van Evides. Om het water ook in de toekomst te kunnen blijven transporteren, verleggen we de manshoge buizen, vernieuwen we de fundering en brengen we nieuwe mantelbuizen aan die de leidingen beschermen.

Maatregelen

Om de levering van betrouwbaar drinkwater 24/7 te kunnen garanderen, neemt Evides diverse maatregelen. Enorme waterstromen worden omgeleid: het gaat om circa 10.000 m3 water per uur – de inhoud van vier Olympische zwembaden. Daarnaast zetten we een noodinlaat in, die ruwwater inneemt uit de Oude Maas bij Spijkenisse zodat deze rivier kan fungeren als bron. Ook leveren collega-waterbedrijven tijdens de werkzaamheden drinkwater aan Evides. Om onverhoopte calamiteiten direct te kunnen oplossen, zijn er voldoende reservematerialen ter plaatse en staan onze mensen 24/7 paraat. Hiermee is de watertoevoer gegarandeerd en blijft drinkwatervoorziening verzekerd.

Meerdere grote werken

Aangezien de leidingen nu buiten gebruik gaan én dit een grote operatie is, benutten we de kans om tegelijkertijd meer grote werken uit te voeren aan deze ruwwaterleidingen. Zo vervangen we op verschillende plekken in Dordrecht en Heinenoord betonnen leidingen door stalen leidingen en vernieuwen we manshoge meetapparatuur in de Biesbosch en bij Spijkenisse. Alles bij elkaar is het een enorme klus waarbij we intensief samenwerken met de omgeving en alle bedrijfsonderdelen zijn betrokken. Alle werken dragen bij aan de continue levering van betrouwbaar drinkwater, nu en in de toekomst. 
 

Eerdere berichten

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.