Met augmented reality graafschades verminderen

Met een augmented reality bril op graafwerkzaamheden uitvoeren; het is één van de nieuwe technologische ontwikkelingen die Evides onderzoekt om in te zetten bij werkzaamheden aan het leidingnet. De resultaten van een eerste proef zijn veelbelovend.

Niet alleen voor waterbedrijven, maar voor alle netbeheerders vormen graafschades een probleem. Naast overlast die er door ontstaat, ligt in Nederland de jaarlijkse schadepost boven de € 100 miljoen. Met augmented reality kunnen we de kans op graafschade behoorlijk beperken. Daarom onderzoeken we de toepasbaarheid van deze techniek in het reguliere werk aan het leidingnet.

Augmented reality
Normaal maakt een graafmachinist bij het uitvoeren van graafwerkzaamheden gebruik van een kaart, waarop de ondergrondse kabels en (water)leidingen zijn aangegeven. Bij augmented reality gebruiken we een bril, waarbij de drager de echte wereld ziet, vermengd met hologrammen van wat er in de ondergrond zit: we noemen dit augmented reality. Deze manier van werken is een stuk nauwkeuriger,  zorgt voor minder overlast en levert een kostenbesparing op.

Samenwerken en kennisdeling
De komende tijd werkt Evides samen met softwareontwikkelaar V-labs aan de verdere ontwikkeling. De bedoeling is dat we de bril gaan inzetten bij onze infrastructurele werkzaamheden. De verwachting is dat dit in 2019  werkelijkheid wordt. Ondertussen delen we onze kennis met andere netbeheerders en aannemers. Samen optrekken betekent minder graafschades.

Hoe werkt het?
Benieuwd hoe het werkt? Bekijk het filmpje.

Eerdere berichten

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.