Minister Van Nieuwenhuizen: 'Doorpakken op droogte'

Het jaar 2018 was een jaar van weerextremen. In januari gingen voor het eerste alle stormvloedkeringen dicht vanwege storm en verhoogde waterstanden. En in de zomer werden juist alle droogterecords verbroken. Het maakte pijnlijk duidelijk dat er flinke uitdagingen zijn op het gebied van water door de klimaatverandering.

Nederland heeft tot nu toe vooral te maken gehad met een teveel aan water. Een tekort is nieuw. Zo is te lezen op het Drinkwaterplatform. Waterschaarste in Nederland leek een ver-van-ons-bed-show. Minister Van Nieuwenhuizen op het Deltacongres in Zwolle: “We zijn achter dingen gekomen die we voor de droogte van de afgelopen zomer niet zo in het vizier hadden. We hebben bijvoorbeeld altijd gedacht dat we ruim voldoende grondwater hadden. Maar nu zien we dat ook dat kwetsbaar wordt. Je ziet dat er meer onttrokken is dan eigenlijk de bedoeling was.”

Nieuwe maatregelen nodig

Het is duidelijk dat er nieuwe maatregelen nodig zijn om dit soort problemen in de toekomst het hoofd te bieden. “Als we nou een aantal van die droge zomers achter elkaar zouden hebben, wat zou dat betekenen voor onze grondwatervoorraden? We merkten dat we niet alle informatie op dat gebied op nationaal niveau bij elkaar hadden.”

Beleidstafel Droogte

De beleidstafel Droogte moet volgens de minister daarom in kaart gaan brengen hoe we het zoete water in Nederland in tijden van droogte kunnen verdelen. “Het is belangrijk dat alle experts, vanuit natuur, vanuit landbouw en natuurlijk ook de vanuit de watersector zelf om daar samen over na te denken.”

Drinkwaterbedrijven: belangrijke rol

Ondanks de droogte konden de drinkwaterbedrijven genoeg drinkwater van hoge kwaliteit blijven leveren. Al kwam de drinkwaterproductie in de kop van Noord-Holland in het geding door verzilting in het IJsselmeer. Van Nieuwenhuizen: “De rol van de drinkwaterbedrijven is belangrijk. Zij hebben als eerste de bevolking aangesproken om geen onnodig water te gebruiken. Het is heel belangrijk geweest dat ze die rol zo goed hebben opgepakt.”

Never waste a good crisis

De droogte was voor niemand leuk, maar het zorgde wel dat de urgentie voor iedereen duidelijk werd. “Ik hoop dat we gebruik maken van het feit dat het nu gebeurd is en dat mensen het aan den lijve hebben ondervonden, dat we doorpakken en er nu serieus mee aan de slag gaan. Het momentum is nu. Het credo van never waste a good crisis, dat moeten we nu ook zeker doen.

Lees meer drinkwaternieuws op drinkwaterplatform.

Eerdere berichten

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.