Uitdiepen spaarbekken De Gijster

kraanschip op bekkendijk Gijster

Om spaarbekken De Gijster optimaal te kunnen blijven inzetten in het drinkwaterzuiveringsproces, gaat Evides het bekken het komende anderhalf jaar uitdiepen. Een omvangrijk werk, waarvoor kraanschepen over water én land naar het spaarbekken gingen!

Spaarbekken De Gijster heeft een belangrijke functie in het zuiveringsproces van Evides; het kent een grote voorraadcapaciteit en er vindt een natuurlijke voorzuivering plaats, onder meer door zonlicht. Voor het zuiverende effect is het van belang dat het bekken overal de juiste diepte heeft. Samen met Van den Herik-Sliedrecht gaat Evides werken aan het optimaliseren van de diepte van De Gijster. 

De  ondiepe randen van het bekken graven we af en met de vrijkomende grond vullen we de diepe delen in het midden van het bekken op. Hiervoor zijn twee grote kraanschepen (65m x 11.40m) in het bekken geplaatst die het komende anderhalf jaar de werkzaamheden gaan uitvoeren. Aan de wijze waarop het werk wordt uitgevoerd, zijn specifieke eisen gesteld om te zorgen dat ook tijdens de uitvoering het spaarbekken in bedrijf kan blijven.

Schepen in het spaarbekken: een uitdaging op zich! 
Spaarbekken de Gijster ligt middenin de Brabantse Biesbosch en is alleen bereikbaar via het water. Het bekken is volledig omsloten door bekkendijken en daardoor kan een schip het bekken niet binnenvaren. Het was daarom al een werk op zich om de twee 1000 ton wegende kraanschepen - die nodig zijn voor het baggerwerk - in het bekken te krijgen.
 
De schepen zijn in Schiedam op een ponton geplaatst en vervolgens naar de werkhaven bij De Gijster gesleept. Met zogenaamde multiwheels zijn ze aan wal gebracht en verplaatst naar het spaarbekken. Voor de tewaterlating in het bekken is een speciaal zandlichaam aangebracht. Hierop konden de schepen via luchtzakken het water inglijden. Afgelopen week zijn op deze wijze de schepen in De Gijster gebracht. De komende maanden gaan de schepen aan het werk om de diepte van het spaarbekken te optimaliseren. 

Werk in beeld
Bekijk via deze link de film van het plaatsen van de kraanschepen in spaarbekken De Gijster. 

Eerdere berichten

Vrouw drinkt in haar tuin kraanwater van Evides

2017 in beeld

Evides Waterbedrijf heeft het jaarverslag 2017 gepubliceerd. In dat jaar is ruim 173 miljoen kuub water gewonnen en gezu...

Lees meer

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.