Werken aan méér drinkwater in Ethiopië

Nederlandse man staat bij mannen in Ethiopie die een waterleiding bekijken

Nederlandse drinkwaterbedrijven delen hun waterkennis in VEI met collega-drinkwaterbedrijven in ontwikkelingslanden. Management trainee Gertjan van der Ende ging voor Evides naar Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië.

Hij kwam niet voor de mooie kerken in Lalibela, het lavameer van Erta Ale of het lekkere Ethiopische eten. Gertjan ging samen met het lokale drinkwaterbedrijf werken aan een fiks probleem: het Non revenu water (NRW). Dat is het water waarvoor het waterbedrijf geen factuur stuurt door onder meer lekverliezen, een administratie die niet op orde is of kapotte watermeters. Dat betekent minder inkomsten voor het waterbedrijf, maar belangrijker nog dat er minder drinkwater beschikbaar is. Gertjan: “In een stad als Addis Abeba met 4 miljoen bewoners is beschikbaarheid van drinkwater enorm belangrijk.” Ook Westerse landen kampen met NRW. In Nederland zitten we op zo’n 5%; de Engelsen gaan richting de 25%. De schatting was dat Addis Abeba rond de 40% zou zitten. Het ambitieuze doel van het project was om vast te stellen hoe hoog het NRW-percentage precies was, en dit vervolgens te halveren.

#gamaarregelen

Met 4 slimme, lokale ingenieurs en een stuk of 10 monteurs begon Gertjan met het inrichten van een pilot: werkgebieden tot 1.000 aansluitingen. Deze kleinere gebieden (DMA’s) zijn beter beheersbaar; daardoor kunnen de redenen voor het verlies sneller worden achterhaald en opgelost. Gertjan: “Het ging allemaal niet vanzelf: we kwamen veel praktische problemen tegen. Brandkranen waren onbereikbaar, de import lag stil door het gebrek aan dollars en aansluitingen pasten niet. Dat vroeg veel creativiteit.”

Resultaten

Toch zijn er veel stappen gemaakt. Samen hebben ze vier DMA's opgezet, negen watermeters ingebouwd en drie mangaten aangelegd. Alle metingen voor het bepalen van het NRW-percentage zijn gedaan; het percentage bleek in sommige gevallen zelfs hoger dan 50% te liggen. De lokale medewerkers zijn opgeleid zodat zij deze kennis voortaan zelf in huis hebben. Toch lag Gertjans meerwaarde niet zozeer in de technische kennis: “Wat ik meebracht was vooral doelmatigheid, toegang tot het (hoger) management en een link naar projectfinanciering.”

Op naar de volgende stap

Het hoge NRW-percentage betekent dat er veel winst te behalen is. Het team is dan ook klaar voor de tweede fase waarin de problemen daadwerkelijk worden opgelost. Binnenkort vliegt Gertjan weer naar Addis Abeba. Voor de jonge waterspecialist een kans om “de wereld een stukje beter te maken.” 

In VEI werken Nederlandse waterbedrijven aan de beschikbaarheid van schoon drinkwater in ontwikkelingslanden. Wilt u hieraan ook bijdragen? Kijk voor meer informatie op waterforlife.nl
 

Eerdere berichten

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.