67% kinderen krijgt zoet drinken mee naar school

Kinderen op hockeyveld drinken kraanwater uit Evides-bidon

Kraanwater is een populaire dorstlesser onder kinderen. Toch krijgen ze zoet drinken mee naar school. Op veel scholen ontbreken goede mogelijkheden om kraanwater te tappen.

Twee derde van de schoolkinderen vindt kraanwater (een beetje tot heel) lekker: drie op de vier drinken het thuis iedere dag. Favoriet bij kinderen is echter water aangelengd met siroop, gevolgd door frisdrank. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 3.300 basisschoolleerlingen door onderzoeksbureau Kantar, in opdracht van de Nederlandse drinkwaterbedrijven.

Ouders en docenten

De helft van de kinderen moet van zijn of haar ouders verplicht dagelijks kraanwater drinken. Slechts een op de vijf kinderen hoeft dit nooit. Kraanwater moeten drinken vinden de kinderen overigens niet erg: maar vijf procent vindt dit niet leuk. Meer dan de helft (55%) van de kinderen hoeft van de meester of juf op school geen kraanwater te drinken. Meer dan een derde moet van de ouders op school wel eens kraanwater drinken. Kinderen van hoogopgeleide ouders drinken meer kraanwater dan kinderen van laag opgeleide ouders. 

1 op 8 kinderen drinkt nooit kraanwater op school 

Een op de acht kinderen (12%) geeft aan nooit kraanwater te drinken op school. Als reden geven ze aan dat ze ander drinken meekrijgen vanuit huis (55%), het niet lekker vinden (21%) en geen mogelijkheid hebben om hun bidon te vullen (5%). De helft van de kinderen die kraanwater meenemen naar school, vult de bidon bij de wc’s.

Tappunten voor kraanwater

Opvallend is verder dat op sportclubs minder water wordt gedronken dan thuis of op school. De eigen bidons worden thuis vaak gevuld (88%), maar minder op school (47%) en nog minder op de sportclub (25%). De drinkwaterbedrijven hebben de afgelopen jaren honderden watertappunten buiten en binnen bij scholen, instellingen, stations en bedrijven geopend. Ze willen dat kraanwater op zoveel mogelijk openbare plekken meer beschikbaar wordt. De vraag naar tappunten neemt in heel Nederland toe. Kinderen die een watertappunt hebben op school zeggen hier graag gebruik van te maken. Via educatieprogramma’s stimuleren de waterbedrijven het drinken van kraanwater onder kinderen en jongeren, omdat kraanwater past in een gezond leefpatroon.

Koningsspelen

Dit jaar is 'water drinken' het thema van de Koningsspelen die vrijdag 12 april in heel Nederland plaatsvinden. Tijdens deze dag opent Koning Willem Alexander een buitentappunt op een basisschool in Friesland. Ook konden basisscholen in heel Nederland meedoen met de 'Kraanwater Challenge' en een eigen watertappunt winnen.

Karaffen, bidons, openbare tappunten en recepten

Horeca in het voorzieningsgebied kunnen gratis kraanwaterkaraffen aanvragen, waarmee ze hun klanten kraanwater kunnen serveren. Voor publieke sportevenementen hebben we bidons ter beschikking. Gemeenten kunnen openbare tappunten aanvragen voor publieke buitenruimtes. Tot slot hebben we recepten voor lekkere variaties kraanwatervariaties thuis.

Eerdere berichten

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.