Haringvlietsluizen voor het eerst op een kier

Haringvliet_foto_1

16 januari gaan de Haringvlietsluizen voor het eerst echt op een kier en stroomt zout water het Haringvliet op. Dankzij de Compenserende Maatregelen, waarin Evides een innamepompstation verplaatste, blijft het ook een zoetwaterbron voor drinkwater.

Op 15 november 2018 stelde Minister Cora van Nieuwenhuizen het Kierbesluit officieel in werking. Door de droogte van 2018 en de lage rivierafvoer bleven de sluizen nog dicht. Nu is de rivierafvoer hoog genoeg en kan Rijkswaterstaat stapsgewijs beginnen met kieren. Woensdagochtend 16 januari 2019 is na het spuien bij opkomend tij 1 schuif ongeveer 1 meter open blijven staan terwijl de andere schuiven zich sloten. 

Compenserende Maatregelen Kierbesluit

Het westelijk deel van het Haringvliet wordt zouter door het kieren. Daarom is in het Kierbesluit afgesproken dat het water ten oosten van de lijn Middelharnis–Spui zoet blijft. De afgelopen vier jaar hebben waterschap Hollandse Delta en Evides Waterbedrijf diverse aanpassingen in de zoetwatersystemen uitgevoerd. Voor Evides was dit de bouw van een nieuw innamepompstation vlakbij Stad aan ’t Haringvliet en de aanleg van 14 kilometer nieuwe waterleiding om het station aan te sluiten op het bestaande leidingnet. Daarmee blijft het Haringvliet een zoetwaterbron voor de drinkwatervoorziening van Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland.

Weten hoe Evides drinkwater maakt van water uit het Haringvliet? Kijk dan hier.

Eerdere berichten

Vrouw drinkt thuis kraanwater

Gezond met water in 2019

Het nieuwe jaar is net begonnen en dat betekent dat er weer volop aandacht is voor goede voornemens. Een van de meest ge...

Lees meer

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.