Hogedrukpompstation 1 Berenplaat officieel geopend

Het compleet vernieuwde Hogedrukpompstation 1 (HDP1) in Berenplaat Spijkenisse is officieel geopend. Deze pompen transporteren het gezuiverde water van de zuiveringslocatie Berenplaat naar ongeveer 900.000 klanten van Evides Waterbedrijf.

De pompen van HDP1 zorgen ervoor dat 900.000 klanten in Rijnmond en de Hoekse Waard kunnen beschikken over drinkwater dat met een goede waterdruk uit de kraan komt. Vanuit bedrijfszekerheid en duurzaamheid heeft Evides de pompen vervangen. Vandaag, 30 september, is het pompstation feestelijk geopend door Annette Ottolini, algemeen directeur Evides, en Paul van Versendaal, Regiohoofd Berenplaat.

Leveringszeker en duurzaam

In het pompstation staan nu 100% elektrische pompen die werken op groene stroom. Evides besloot de dieselpompen uit 1965 te vervangen uit het oogpunt van leveringszekerheid en duurzaamheid. Met de nieuwe pompen kunnen de zuiveringslocaties Kralingen en Berenplaat delen van elkaars leveringsgebied overnemen.

Iconisch ontwerp

Het was de nadrukkelijke wens om het gebouw uit 1965 te behouden gezien de historische waarde ervan. De buitenschil van het gebouw is blijven staan. De binnenzijde en de gevels zijn gerenoveerd met respect voor het ontwerp. Ook onder meer de tegelvloer en de balustrade met hardstenen rand zijn bewaard. De glasgevels zijn identiek gebleven, maar zijn nu warmtewerend en voorzien van isolatieglas.


Zorgvuldige voorbereiding en uitvoering

De nieuwe apparatuur moest in het bestaande gebouw passen en tegelijkertijd moest de drinkwatervoorziening naar de klanten worden veiliggesteld in de periode dat het pompstation uit dienst was. Het project is daarom zorgvuldig voorbereid. De uitvoering van het project vond plaats in 2017 en 2018. Pompen en leidingen zijn uit het gebouw verwijderd tot alleen het geraamte nog stond. Vervolgens is het pompgebouw opnieuw ingericht zodat de nieuwe pompen, leidingen en apparatuur in het bestaande gebouw geplaatst konden worden. Het pompgebouw is inmiddels in bedrijf, maar was nog niet officieel geopend.

Zuiveringslocatie Berenplaat

Zuiveringslocatie de Berenplaat is de grootste drinkwaterzuivering van Nederland. Na een verblijf van enkele maanden in de spaarbekkens van Evides in de Brabantse Biesbosch, wordt het 'ruwe water' naar de zuiveringslocaties in Rotterdam, Zeeuws-Vlaanderen, Dordrecht en Berenplaat in Spijkenisse verpompt. Vanuit deze locatie levert Evides drinkwater aan een groot deel van Rijnmond en de Hoekse Waard.

Eerdere berichten

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.