Ook Evides viert 75 jaar vrijheid

Verwoeste watertoren Oostburg

Veilig drinkwater lijkt heel vanzelfsprekend: het stroomt direct uit de kraan, is verfrissend en zowel thuis als op openbare plekken voorhanden. Maar tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog was dat wel anders...

In 2019 en 2020 vieren we dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd en we sinds 1945 in vrijheid leven. De landelijke aftrap van dit feest vindt plaats op 31 augustus bij de herdenking van de Slag om de Schelde. 75 jaar na deze slag vieren we met elkaar aan de Scheldeboulevard in Terneuzen de vrijheid.

Verwoestingen

Dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog veel is verwoest, is bekend. De gevolgen van de oorlog voor de drinkwatervoorzieningen zijn iets minder bekend. Met name het eind van de Tweede Wereldoorlog ging voor waterleidingbedrijven in Zuidwest-Nederland – waar nu Evides de drinkwaterleverancier is – gepaard met grote verwoestingen. Zeeuws-Vlaanderen was – door de ligging langs de Schelde – van groot strategisch belang.

Gevolgen voor de drinkwaterlevering

Het pompstation in Sint Jansteen liep beschadigingen op, maar bleef grotendeels intact en kon een groot deel van Zeeuws-Vlaanderen van drinkwater blijven voorzien. Deze zuiveringslocatie heeft zo’n stevig fundament dat het de oorlog heeft doorstaan en nog steeds in gebruik is – nu als een van onze noodwatervoorzieningen. De watertoren in Oostburg is helaas zwaarder getroffen en werd in 1944 verwoest, waardoor ruim 2.000 Zeeuwse huishoudens zonder drinkwater kwamen te zitten. De ravage was enorm.
 
Huishoudens in de omgeving hadden enkele dagen, weken of soms zelfs maanden geen toegang tot schoon drinkwater. De waterleidingbedrijven moesten tijdens de wederopbouw – ondanks materiaalschaarste – zien op te krabbelen om alles te herstellen.

Proost op de vrijheid

Dit is nu lastig voor te stellen: weken of zelfs maanden die voorbij gaan zonder te kunnen rekenen op veilig drinkwater uit de kraan. Goed om samen nog eens stil te staan bij de vanzelfsprekendheid waarmee we dagelijks kraanwater gebruiken. Kom je met ons proosten op de vrijheid, onder het genot van een verfrissend kraanwatertje? Je bent van harte welkom om je flesje of bidon te komen vullen met ons verfrissende drinkwater! Meer informatie over de feestelijke viering vind je op Vrijheid.nl.

Foto: de verwoeste watertoren in Oostburg, 1944 (Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 26939).

Eerdere berichten

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.