Op VEI-missie: pionieren in het buitenland

Evides zorgt niet alleen in Nederland voor veilig, schoon en bovenal lekker drinkwater. Ook in het buitenland dragen we bij aan het beschikbaar stellen van veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen. Dit doen we in landen waar dit geen vanzelfsprekendheid is.

Met de overtuiging dat iedereen wereldwijd recht heeft op veilig drinkwater zendt de organisatie Vitens-Evides International (VEI) professionals van de Nederlandse drinkwaterbedrijven uit naar het buitenland om daar bij te dragen aan het verwezenlijken van deze droom.

Energie besparen in Mozambique

In het voorjaar van 2019 reisde Ed Holierhoek - senior projectmanager bij Evides - voor zijn tweede VEI-missie in Maputo, Mozambique, af naar het Oost-Afrikaanse land. Hij heeft zich tijdens zijn missie bezig gehouden met een onderzoek gericht op het energieverbruik van waterpompen in de Mozambikaanse hoofdstad. Aanleiding voor de missie was het vermoeden dat de waterpompen een stuk energiezuiniger konden.

“Met ons werk in het buitenland maken we enorme stappen, dat voelt echt als pionieren.”

Hoger rendement waterpompen

De resultaten uit zijn onderzoek heeft Ed met de plaatselijke medewerkers besproken. Zo bleek dat veel pompen te groot zijn voor het functioneren ervan. Een rendement van minder dan 50% was niet ongebruikelijk. Dit is voor de normen die wij hanteren niet voldoende. “Bij grote transportpompen mag je in Nederland wel uitgaan van een minimaal rendement van 75%, maar eigenlijk moet dit gewoon zo rond de 80% liggen”, legt Ed uit. Dit zal in de aankomende periode door de Mozambikaanse medewerkers worden verbeterd.

Zelfstandig projectteam in Maputo

Ed heeft tijdens zijn laatste bezoek een voorzet gegeven aan het lokale waterbedrijf voor een plaatselijk projectteam. Dit team zal zelfstandig wijzigingen aan de installaties gaan doorvoeren. “Hierdoor leren zij én wij hoe verbeteringen het beste gerealiseerd kunnen worden, zodat andere projecten steeds meer zelfstandig door het waterbedrijf uitvoerbaar zijn. Ik dacht altijd: als ik met pensioen ga dan reis ik af naar Afrika om daar mijn steentje bij te dragen aan het aansluiten van waterpompen. Dat doe ik nu al zo’n tien jaar namens Evides. Het is echt pionieren. In Afrika kan ik met de kennis die ik heb enorme stappen maken. Dat maakt me toch wel heel trots.”

Meer weten?

Benieuwd naar het werk van Evides in het buitenland? Bezoek dan de website van VEI.

Eerdere berichten

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.