2021

Energiebesparing bij innamepompstation Bergsche Maas

Deze zomer neemt Evides Waterbedrijf het nieuwe innamepompstation Bergsche Maas in gebruik.

February 25, 2021
innamepompstation Bergsche Maas

Het bijzondere aan het in het landschap geïntegreerde gebouw is dat het aan de rivierzijde voorzien is van zonwering met daarop 80 meedraaiende glazen zonnecellen. Het gaat om een totale oppervlakte van 174 m2 met een piekvermogen van 25 kW. Het jaarlijks opgewekt vermogen is vergelijkbaar met het energieverbruik van zo’n 13 huishoudens.

Energiebesparende maatregelen

Door het plaatsen van de zonnecellen op de zonwering wekt het innamepompstation voor een deel zijn eigen duurzame energie op. Er zijn echter nog meer energiebesparende maatregelen genomen. Zo besparen we in totaal circa 15-20% energie doordat we innamepompstation Kerksloot uit 1973 vervangen door het nieuwe innamepompstation. Ook zijn de nieuwe pompen zuiniger en pompen we het water via een hevelleiding in het spaarbekken (energiebesparing 5,5%).

Energieneutrale bedrijfsvoering

Het volledig energieneutraal produceren van drinkwater en industriewater is een belangrijk doel van Evides. Als maatschappelijke organisatie willen we een bijdrage leveren aan de energietransitie. Dat we nu ook het nieuwe innamepompstation benutten om duurzame energie op te wekken en energie-efficiënter te werken is weer een stap dichterbij een energieneutrale bedrijfsvoering. Bekijk hier de video over de Energiebesparing innamepompstation Bergsche Maas.

Aankomende periode

Op dit moment wordt proefgedraaid met water innemen via het nieuwe innamepunt. Er komt nu kwalitatief goed water voorbij waardoor er maximaal getest wordt. Verder wordt gewerkt aan de herinrichting van het werkterrein. Dit is in het kader van het vergroten van de natuurwaarde in het gebied.

Project ‘Innamepompstation Bergsche Maas’

Evides, gedelegeerd opdrachtgever namens Waterwinningbedrijf Brabantse Biesbosch, en verschillende partners werken aan het nieuwe innamepunt voor de (drink)watervoorziening. Dit om de leveringszekerheid van en de toenemende vraag naar drink- en industriewater voor nu en in de toekomst te garanderen.

Meer informatie over het project ‘Bergsche Maas’ is  hier te lezen. 

Deel deze pagina
© 2024