Veelgestelde vragen over facturen

Uw factuur uitgelegd
Kan ik uitleg krijgen over mijn periodeafrekening?

Op uw periodeafrekening ziet u in één keer hoeveel drinkwater u verbruikt heeft en wat de kosten zijn hiervoor. In de video ziet u hoe de periodeafrekening is samengesteld.

Bekijk de video

Waarom krijg ik een eindafrekening?

Een eindafrekening krijgt u als u een woning afmeldt. Bijvoorbeeld als u gaat verhuizen.

Op de eindafrekening verrekenen wij alle kosten voor uw drinkwaterverbruik. U ziet in één keer hoeveel drinkwater u heeft verbruikt tot de datum van uw sleuteloverdracht.

Wat is precario?
Dit is belasting voor het feit dat er waterleidingen door gemeentegrond lopen. Wij berekenen precario door, in gemeenten die dit heffen. Of er precario wordt geheven en hoeveel, verschilt per gemeente. U kunt op uw periodeafrekening zien of u precario betaalt en hoeveel.
Moet ik precario betalen?

In de volgende gemeenten betaalt u kosten voor precario: Borsele, Den Haag (Wateringse Veld), Delft, Dordrecht, Goes, Hoeksche Waard, Hulst, Kapelle, Maassluis, Middelburg, Nissewaard, Noord-Beveland, Reimerswaal, Rotterdam, Schiedam, Schouwen-Duiveland, Terneuzen, Tholen, Veere, Vlaardingen, Vlissingen en Zwijndrecht (Heerjansdam). 

Wilt u meer weten over precario? Neem dan contact op met uw gemeente.

Wat is vastrecht?

Vastrecht is een vast bedrag voor onder anderen het onderhoud van de waterleidingen en de administratie en staat los van de hoeveelheid water die u als klant verbruikt.

Wat is Belasting op Leidingwater?

Belasting op Leidingwater (BoL) is een door de overheid opgelegde milieubelasting voor drinkwater. U betaalt de belasting tot 300m³ drinkwater.

Ik heb een BoL-brief ontvangen. Waar kan ik meer informatie vinden?
Bent u een particuliere of klein zakelijke klant (met een verbruik van minder dan 10.000 m3 per jaar)? Dan kunt u terecht op www.evides.nl/bol.
Bent u een grootzakelijke klant (met een verbruik van meer dan 10.000 m3 per jaar)? Dan kunt u terecht op www.evides.nl/bol-grootzakelijk.
Wat is warm watertoeslag?

Warm watertoeslag is de toeslag die verbruikers betalen die een eigen watermeter hebben voor het koud waterverbruik en die voor warm water gebruik maken van een gemeenschappelijke voorziening in het wooncomplex. Dit warme water komt namelijk niet langs de eigen watermeter en wordt dus niet meegeteld in het totale waterverbruik.

Bij woningen die geen eigen meter hebben (onbemeterde woningen) in datzelfde complex is sprake van een onbemeterd tarief, dat zowel uit het verbruikte koude als warme water bestaat.

Het totale verbruik van warm water is 25%. Daarom berekenen we op het koud waterverbruik, dat wordt geregistreerd door middel van de individuele watermeter, een toeslag van € 0,30 per verbruikte kubieke meter voor het warme water dat niet langs deze individuele meter komt.

Deze toeslag is slechts in uitzonderingssituaties van toepassing. Als de toeslag wordt berekend informeren we u hierover altijd.

Nog meer vragen over mijn facturen
Wanneer ontvang ik mijn periodeafrekening?

Ongeveer twee maanden na het doorgeven van uw meterstand ontvangt u uw periodeafrekening. Als u op hetzelfde adres blijft wonen, ontvangt u uw periodeafrekening ieder jaar in dezelfde maand. Wanneer u gaat verhuizen kan dit veranderen.

Heeft u al eerder een periodeafrekening van ons ontvangen? Dan kunt u in Mijn Evides zien in welke maand u de periodeafrekening ontvangt.

Hoe hoog is mijn termijnfactuur?

Het bedrag op uw termijnfactuur is altijd een schatting van hoeveel drinkwater u gaat verbruiken in het komende jaar.

Bent u een bestaande klant?

Dan baseren wij deze schatting op hoeveel drinkwater u in het vorige jaar heeft verbruikt.

Bent u een nieuwe klant?

Dan schatten wij dit in op basis van het aantal personen in uw huishouden of het door u doorgegeven verbruik in m3. Heeft u niets doorgegeven, dan schatten we uw drinkwaterverbruik in op het gemiddelde van 130m3 per jaar.

Wilt u uw termijnbedrag aanpassen? Dat kan gemakkelijk in Mijn Evides.

Kan ik online mijn (openstaande) facturen bekijken?

Bekijk al uw facturen gemakkelijk online in Mijn Evides. Ook openstaande facturen ziet u hier staan.

Naar Mijn Evides

Ik heb al langer dan een maand geen afschrijving of termijnfactuur ontvangen, klopt dat?

Betaalt u via automatische incasso in 10 termijnen? Dan wordt er geen termijnbedrag afgeschreven in de laatste twee maanden voor u de periodeafrekening ontvangt. In deze twee maanden maken wij de periodeafrekening op met de door u doorgegeven meterstand.

Ziet u buiten deze periode geen afschrijvingen, neem dan contact met ons op. We controleren of uw gegevens wel goed en volledig in ons bestand staan.

Kan ik mijn facturen per post ontvangen?

Het is mogelijk om uw facturen (vier keer per jaar) per post te ontvangen. De kosten hiervoor zijn € 1,09 (incl. btw) per factuur. De factuur kunt u dan zelf via internetbankieren overmaken of door de QR-code in de factuur te scannen. Deze code leidt u naar de betaalomgeving waar u het bedrag kunt betalen.

Als u liever niet voor de papieren facturen wilt betalen, kunt u aangeven dat u de factuur gratis per e-mail wilt ontvangen. Dit kunt u doen bij Contactgegevens wijzigen in Mijn Evides.

Waarom staat er geen vastrecht op mijn periodeafrekening?
Iedereen met een drinkwateraansluiting moet vastrecht betalen. Als u geen (centrale) watermeter heeft staat het vastrecht niet apart vermeld op de factuur, maar wordt het meegenomen in het ongemeten drinkwatertarief.
Ik krijg geld terug, waar kan ik mijn rekeningnummer doorgeven?
Op uw eindafrekening of periodeafrekening staat dat u geld terugkrijgt van Evides. Om het bedrag aan u over te maken hebben wij het juiste rekeningnummer nodig. In Mijn Evides kunt u uw rekeningnummer controleren en aanpassen.
Ik ben verhuisd maar ik krijg nog steeds rekeningen, hoe kan dat?

Heeft u uw woning bij ons afgemeld? Dan kan het dat uw afmelding en onze verwerking hiervan elkaar hebben gekruist. U ontvangt binnen 6 tot 8 weken een eindafrekening.

Heeft u uw woning nog niet afgemeld? Dan heeft u nog geen eindafrekening van ons gekregen. U kunt in Mijn Evides uw woning afmelden.

Let op: het is belangrijk dat u alle facturen heeft betaald. Als u meer of minder drinkwater heeft verbruikt verrekenen wij het verschil op uw eindfactuur. Bekijk uw factuuroverzicht.

Woning afmelden

Ik heb een woning waar ik geen drinkwater gebruik. Kan ik mijn termijnbedrag verlagen?

In Mijn Evides kunt u uw termijnbedrag verlagen. Staat uw (vorige) woning leeg, neem dan contact met ons op om uw termijnbedrag te verlagen. Wij verlagen uw termijnbedrag naar een minimaal bedrag. Daarmee bespaart u op uw maandelijkse vaste lasten.

Let op: gaat u (weer) drinkwater gaat verbruiken in deze woning? Verhoog dan uw termijnbedrag in Mijn Evides.

Uw facturen bekijken en betalen

Met een Mijn Evides account kunt u altijd uw facturen inzien en betalen of uw termijnbedrag aanpassen.

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.