Tarieven

Belasting op Leidingwater (BoL)

Verbruik van minder dan 10.000 m3 op één aansluiting per jaar

Heeft u een bericht ontvangen over de Belasting op Leidingwater en bent u een particuliere of klein zakelijke klant (met een verbruik van minder dan 10.000 m3 op één aansluiting per jaar)? Dan is onderstaande informatie interessant voor u. 

Gebruikt u meer dan 10.000 m3 op één aansluiting per jaar? Klik dan hier.

BoL-verklaring downloaden

Met een BoL-verklaring geeft u aan ons door hoeveel WOZ-objecten u heeft. Hieronder kunt u de verklaring downloaden. Let op: heeft u een verbruik van meer of minder dan 10.000 m3 op één aansluiting per jaar?

Wat is BoL?

Belasting op Leidingwater (BoL) is een milieubelasting die door de Rijksoverheid wordt opgelegd. Hiermee wil de overheid stimuleren dat bedrijven en huishoudens zuiniger omgaan met leidingwater. Deze belasting betaalt u via uw drinkwaterrekening.

Hoe wordt BoL berekend?

De hoogte van de BoL hangt af van uw waterverbruik en van hoeveel WOZ-objecten u heeft op dit adres. Als er sprake is van één WOZ-object, betaalt u alleen BoL over de eerste 300 m³. Verbruikt u meer dan 300 m³, dan betaalt u daar geen BoL over. Per WOZ-object betaalt u BoL over een periode van 365 dagen. Hier vindt u de tarieven.

Voorbeeld bij één WOZ-object: Als u 240 m³ drinkwater heeft verbruikt, brengt Evides over 240 m³ BoL in rekening (per 365 dagen). Heeft u 500 m3 drinkwater verbruikt? Dan betaalt u alleen BoL over 300 m³ (per 365 dagen).

Waarom wordt mijn aansluiting gezien als één WOZ?

Uit de Basisadministratie Adressen en Gebouwen blijkt dat uw wateraansluiting water levert aan één WOZ-object. Dit houdt in dat we ervan uitgaan dat u één WOZ-beschikking voor dit adres ontvangt van de gemeente. Bewoners uit de gemeente Rotterdam kunnen de WOZ-beschikking bij het digitale loket via  https://dloket.rotterdam.nl/ bekijken. Woont u buiten de gemeente Rotterdam, dan kunt u de WOZ-beschikking inzien door in te loggen op  www.mijnoverheid.nl.

Meer over de WOZ

 

Waarom wordt mijn aansluiting gezien als een PICWV-aansluiting?

Bij een Particuliere Installatie voor Centrale Water Voorziening (PICWV) levert Evides water via één installatie aan meerdere WOZ-objecten. In ons onderzoek in de Basisadministratie Adressen en Gebouwen (BAG) hebben we niet voor 100% kunnen bepalen dat uw wateraansluiting water levert aan één WOZ-object. Dit betekent dat u misschien meerdere WOZ-beschikkingen voor dit adres ontvangt van de gemeente. Dit heeft invloed op de hoogte van de BoL die u betaalt. Daarom vragen we u om ons, via een BoL-verklaring, te laten weten hoeveel WOZ-objecten u heeft. Zo kunnen we u de hoogte van de BoL goed berekenen.

Meer over PICWV


Waarom moet ik een BoL-verklaring invullen?

Met een BoL-verklaring kunt u aangeven hoeveel WOZ-objecten u heeft. Het kan zijn dat uw wateraansluiting water levert aan meerdere WOZ-objecten. Dit heeft invloed op de hoogte van de BoL die u betaalt. Zonder BoL-verklaring gelden er specifieke belastingregels. In de brief die u van ons ontving, staat of we een BoL-verklaring van u willen ontvangen.

Meer over de BoL-verklaring

Veelgestelde vragen over BoL

© 2024