Veelgestelde vragen over waterkwaliteit en gezondheid

Waterkwaliteit
Wat is de hardheid van mijn kraanwater?

De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium in het water. Hoe meer van deze mineralen in het kraanwater, hoe harder het water. Kalk komt van nature voor in water en de hoeveelheid verschilt per bron (rivier-, grond- of duinwater). Zachter water uit de kraan zorgt voor minder kalkaanslag en u heeft minder (af)wasmiddel nodig voor een effectief resultaat. Ook kunt u sommige apparaten instellen op de hardheid van het kraanwater, denk aan uw wasmachine, vaatwasser of koffieautomaat. Lees daarvoor de handleiding. 

Bekijk op basis van uw postcode de hardheid van uw kraanwater.

Er komt bruin water uit mijn kraan, wat nu?

Bruin water ziet er minder fris uit en smaakt anders, maar het is niet erg als u het drinkt. De kleur komt door ijzer- en mogelijk ook mangaandeeltjes uit de leidingen. Deze mineralen zitten in kleinere hoeveelheden ook in helder kraanwater en zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Ze kunnen zich afzetten tegen de leidingen, blijven liggen en  loskomen als de stroomrichting of snelheid van het water plotseling verandert. In grotere hoeveelheden zijn de deeltjes te zien en geven ze het water een bruine kleur.

Waarom heb ik tijdelijk bruin water?
De stroomrichting of -snelheid verandert bij werkzaamheden of grote schommelingen in het waterverbruik in uw buurt. Dit laatste kan bijvoorbeeld voorkomen bij een grote lekkage of als er veel bluswater is gebruikt bij het bestrijden van een brand. Meestal is de situatie binnen enkele uren hersteld. Bij geplande grootschalige werkzaamheden aan het waterleidingnet informeren we u over de kans op bruin water en wat dit voor u betekent. Dit kan via bijvoorbeeld een advertentie in het huis-aan-huisblad en een kaartje in uw brievenbus.

Hoe ga ik om met bruin water?
Meestal is de situatie binnen enkele uren hersteld. Tot die tijd kunt het kraanwater gebruiken zoals normaal, behalve adviseren wij om op te letten met wassen. Draai geen (witte) was, om eventuele vlekken in uw textiel te voorkomen. Laat eerst de kraan flink stromen, totdat het water helder is. Bij geplande, aangekondigde werkzaamheden met een kans op bruin water, kunt u beter buiten de werktijden wassen.

Laat de kraan een paar minuten goed doorlopen als u helder water wilt. Bij geplande, aangekondigde werkzaamheden kunt u buiten de werktijden een kan of en fles vullen en deze in de koelkast zetten, zodat u genoeg helder drinkwater op voorraad heeft.

Waarom is het niet schadelijk als ik het bruine water drink?
De bruine kleur wordt veroorzaakt door deeltjes die bestaan uit de mineralen, ijzer en mogelijk ook mangaan. Deze mineralen zitten ook in lagere concentraties in helder drinkwater. Mogelijk smaakt het water wel minder lekker. Komt er bij u bruin water uit de kraan en u wilt een glaasje water drinken, wacht dan even en spoel de kraan na verloop van tijd enkele minuten goed door tot het water weer helder van kleur is. Bij werkzaamheden kan de bruine kleur tijdelijk langer aanhouden.

Waarom kan ik mijn wasgoed beter niet met bruin water wassen?
Om eventuele vlekken in uw textiel te voorkomen. Als u textiel met de hand wilt wassen, raden we u aan om eerst flink de kraan door te laten stromen, totdat het water helder is. Bij geplande werkzaamheden heeft u tijdens de aangekondigde werktijden de meeste kans op bruin water. Zet in dat geval de wasmachine buiten deze tijden aan en controleer vooraf of het water helder van kleur is.

Ik heb vlekken in mijn wasgoed gekregen. Hoe krijg ik die eruit?
Mochten er toch vlekken in het wasgoed zijn gekomen, houdt u het dan goed nat en was het opnieuw in helder water of met een voorwasmiddel. Oppervlakkige vlekken kunt u verwijderen door ze in te wrijven met een schijfje citroen. Levert dit niet het gewenste resultaat, gebruik dan een vlekkenstift voor roestvlekken en was opnieuw. Lees altijd vooraf de (was)instructie. Ook stomerijen beschikken over effectieve vlekkenverwijderaars.

Kan ik mijn koffiezetapparaat gewoon gebruiken?

De meeste koffiezetapparaten verwarmen het water niet gedurende circa drie minuten op honderd graden Celsius. U kunt daarom het beste het reservoir van het koffiezetapparaat vullen met water dat al circa drie minuten heeft gekookt en weer is afgekoeld.

Bij veel bedrijven zijn de koffiezetapparaten direct op de waterleiding aangesloten. Deze apparaten verwarmen meestal ook het water niet circa drie minuten op honderd graden Celsius. Daarom adviseren wij deze apparaten niet te gebruiken zolang een kookadvies geldt.

Hoe lang duurt het kookadvies? Wanneer kan ik het kraanwater weer drinken?

Houd de website waterstoring.nl in de gaten, hierop wordt u geïnformeerd over het opheffen van het kookadvies. Houd er rekening mee dat het kookadvies altijd meerdere dagen van kracht blijft. Er is tijd nodig om de watermonsters die wij nemen te analyseren in een laboratorium.

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.