Storing & onderhoud

Bereikbaar houden van leidingen en watermeter

Gaat u binnenkort uw woning verbouwen, renoveren of isoleren? Dat is een heel goed plan! Door uw woning te isoleren of energiezuinig te maken, werkt u mee aan een beter milieu en brengt u uw energiekosten naar beneden. Maar houdt u er wel rekening mee dat er leidingen, kabels en meetapparatuur van water, gas en elektriciteit onder de vloer liggen? Deze moeten bereikbaar en onbeschadigd blijven.

Voorkom ongewenste situaties en herstelwerkzaamheden

We zien steeds vaker dat de leidingen en/of meetapparatuur van Evides niet meer bereikbaar of beschadigd zijn na een verbouwing, renovatie of isolatiewerkzaamheden. Bijvoorbeeld na werkzaamheden om de fundering te herstellen of na het plaatsen van vloerisolatie. Terwijl dit wél noodzakelijk is om uw watermeter en aansluiting te kunnen onderhouden, storingen snel op te kunnen lossen en ongewenste situaties te voorkomen.

Wat betekent dat voor u?

Houd er bij het isoleren of energiezuinig maken van uw woning rekening mee dat de leidingen en watermeter van Evides bereikbaar en onbeschadigd moeten blijven.

Waar zitten de leidingen?

De leidingen van Evides komen uw woning binnen en lopen naar de hoofdkraan. Vaak is de hoofdkraan in een kruipruimte, meterkast, kelder of souterrain te vinden. Daar zit vaak ook de watermeter. Zorg ervoor dat deze leidingen en meetapparatuur altijd bereikbaar en onbeschadigd blijven.

Waarom is het nodig om de leidingen bereikbaar te houden?

Heeft u bijvoorbeeld een lekkage, dan moeten we bij de leidingen kunnen om de lekkage snel voor u op te lossen. Daarnaast is het voor noodzakelijk onderhoud of de vervanging van bijv. uw watermeter belangrijk dat we bij onze leidingen kunnen. Is dit niet het geval, dan kan het betekenen dat de vloer moet worden opengebroken. Dit zorgt voor overlast voor de bewoners. Ook moet de eigenaar van de woning kosten betalen voor het uitvoeren van het noodzakelijke breek- en herstelwerk. De eigenaar is namelijk verantwoordelijk voor het bereikbaar houden van de kabels en leidingen. U kunt deze problemen voorkomen door tijdens de verbouwing, renovatie of isolatiewerkzaamheden te werken volgens onze Algemene voorwaarden (AV)

Wat als u iemand anders werkzaamheden laat uitvoeren?

Laat u de werkzaamheden door een externe partij uitvoeren (bijvoorbeeld een klusbedrijf of aannemer)? Bespreek onze Algemene voorwaarden dan met deze partij vóórdat zij de werkzaamheden uitvoeren.

Hoe zit het met elektriciteitskabels en gasleidingen?

Ook de elektriciteitskabels en gasleidingen van uw netbeheerder voor elektriciteit en gas moeten altijd bereikbaar blijven. Wilt u weten wie uw netbeheerder is? Dat vindt u eenvoudig hier.

Hoe houdt u de leidingen en meetapparatuur van Evides bereikbaar?

U moet altijd voldoen aan de Algemene voorwaarden van Evides. Op https://www.evides.nl/voorwaarden vindt u een handige checklist met onze belangrijkste Algemene voorwaarden. U vindt daar ook een link naar de complete Algemene voorwaarden. Daarin vindt u onder andere informatie over de technische eisen van bijvoorbeeld de diameter en buigstraal van de mantelbuis. Een mantelbuis is een buis die bijvoorbeeld in steenachtige wanden of in de grond wordt aangebracht om leidingen door te voeren.

 Disclaimer: De getoonde afbeeldingen zijn slechts ter illustratie. Er kunnen geen rechten aan de illustraties en/of toelichting worden ontleend.

De aansluiting komt de woning binnen via de mantelbuis. Bij vervanging of lekkage kan de aansluiting eenvoudig worden vervangen, zonder hak- en breekwerk. De mantelbuis met getrokken bocht zorgt voor een goede doorgang naar de meterkast. Een lekkage op de aansluiting is gemakkelijk te ontdekken. De watermeter is goed af te lezen en te vervangen.

Download grotere afbeelding

De aansluiting komt de woning binnen via de mantelbuis. Bij vervanging of lekkage kan de aansluiting gemakkelijk opnieuw worden doorgevoerd, zonder hak- of breekwerk. De mantelbuis zorgt voor een goede doorgang naar de meterput in het pand. Een lekkage op de aansluiting is gemakkelijk te ontdekken. De watermeter is goed af te lezen en kan zonder hak- en breekwerk vervangen worden.

Download grotere afbeelding

De aansluiting komt de flat binnen via de mantelbuis. Bij vervanging of lekkage kan de aansluiting gemakkelijk opnieuw worden doorgevoerd, zonder hak- en breekwerk. De mantelbuis zorgt voor een goede doorgang. Een lekkage op de aansluiting is gemakkelijk te ontdekken.

Download grotere afbeelding

De aansluiting komt onder de dichte vloer van de woning binnen en kan daardoor niet gecontroleerd worden. Een lekkage onder de vloer kan niet worden ontdekt. De aansluiting is in het beton van de vloer gegoten en kan niet gemakkelijk gerepareerd, vervangen of aangepast worden.

Download grotere afbeelding

De aansluiting komt onder de dichte vloer van de woning binnen en kan daardoor niet gecontroleerd worden. Een lekkage onder de vloer kan niet worden ontdekt. De aansluiting is in het beton van de vloer gegoten en omgeven door isolatiemateriaal. De aansluiting kan niet zonder hak- en breekwerk worden gerepareerd, vervangen of aangepast.

Download grotere afbeelding

De aansluiting komt onder de dichte vloer van de woning binnen en kan daardoor niet gecontroleerd worden. Een lekkage onder de vloer kan niet worden ontdekt. De aansluiting is in het beton van de vloer gegoten en omgeven door isolatiemateriaal. De aansluiting kan niet zonder hak- en breekwerk worden gerepareerd, vervangen of aangepast.

Download grotere afbeelding

De aansluiting komt onder de vloer van de woning binnen en kan daardoor niet gecontroleerd worden. Een lekkage onder de vloer kan niet worden ontdekt. De aansluiting is omgeven door isolatiemateriaal en kan niet makkelijk worden vrijgemaakt. De aansluiting kan niet eenvoudig worden gerepareerd, vervangen of aangepast. De watermeter is niet goed af te lezen en kan niet eenvoudig vervangen worden.

Download grotere afbeelding

Heeft u nog vragen?

Misschien vindt u uw antwoord al bij de veelgestelde vragen. Heeft u onze aansluitvoorwaarden en illustraties bekeken, maar komt u er niet uit? Neem dan contact met ons op via technischadvies@evides.nl. Beschrijf in uw e-mail even in het kort de situatie en uw vraag.

Veelgestelde vragen

© 2024