Hoe verplaats je een waterleiding van bijna 2 meter doorsnee?

24 uur per dag, 365 dagen per jaar, leveren wij betrouwbaar drinkwater bij u thuis. Daar gaat een intensief proces van zuivering, productie en distributie aan vooraf. Een fascinerende wereld, waar elke dag veel gebeurt.

Ed Holierhoek, Senior Projectmanager Infra vertelt over een bijzonder project dat hij momenteel uitvoert: “In ons voorzieningsgebied ligt zo’n 14.000 kilometer leiding onder de grond. Twee van de grootste transportleidingen verplaatsen we momenteel. Een grootschalig project waar twee jaar voorbereiding aan vooraf gegaan is. Dit uitvoering doen we zorgvuldig om al onze klanten te kunnen blijven voorzien van drinkwater.”

Gigantische leidingen liggen ‘in de weg’

“De A16 bij Dordrecht wordt in het najaar van 2018 verbreed. Precies op die plek liggen manshoge waterleidingen in de grond. Het gaat om onze twee grootste leidingen in het netwerk: een van 1,8 meter en een leiding van 1,4 meter doorsnede. De leidingen transporteren ruw, –  dat wil zeggen nog niet gezuiverd – water uit de spaarbekkens in de Biesbosch naar drinkwaterproductielocaties in Rotterdam en Spijkenisse. Daar zuiveren we het tot drinkwater voor 1,7 miljoen klanten in het Rijnmondgebied, Delft en Dordrecht", aldus Ed. Verplaatsen is dus noodzakelijk. "Blijven de leidingen liggen, dan kan de druk op de grond de leidingen kapot maken.”

Noodinlaat

“Over de ‘verhuizing’ is tot in de kleinste details nagedacht. Dat moet ook wel, want schoon drinkwater is een primaire levensbehoefte waar we geen risico mee willen én kunnen lopen. Omdat in de winter het drinkwaterverbruik lager is dan in de zomer, zijn we tussen februari en mei aan de slag gegaan met de werkzaamheden. Daarnaast staat een noodinlaat paraat, die ruwwater kan innemen uit de Oude Maas bij Spijkenisse zodat deze rivier kan fungeren als bron in geval van nood.

Eerst groot, dan klein

“De grootste leiding is als eerste omgelegd en inmiddels weer succesvol in werking gesteld. Er stroomt maar liefst 13.000 m3 water per uur doorheen, dat is vergelijkbaar met de inhoud van vier Olympische zwembaden. Stel dat er al vroeg een warmere periode in het voorjaar is, dan weten we zeker dat iedereen genoeg drinkwater heeft. Met het kleinere broertje van 1,4 meter doorsnede zijn we nu aan de slag. Omdat de buis minder groot is, is de verhuizing hiervan iets eenvoudiger. Tussen de drinkwaterproductielocaties in Spijkenisse en Kralingen is een verbinding gemaakt, een koppelleiding. Als het nodig is, kunnen we hiermee drinkwater van Spijkenisse doorsluizen naar Kralingen.“

Ed Holierhoek:
De werkzaamheden met de grootste leiding hebben we nu gehad. Alles wat we geleerd hebben passen we direct toe op de kleinere.

Grondige inspectie aan de leidingen

“Nu de grond open ligt en de leidingen zo goed als leeg zijn kunnen we ze meteen intensief controleren. Een deel van het traject bestaat uit stalen buizen, die gaan zo’n honderd jaar mee. We letten op scheurtjes in de bekleding en kijken of er geen roest op de leidingen zit. Verderop gaan de stalen pijpen over in zes meter lange betonnen varianten. Deze controleren we ook regelmatig. We kijken of ze nog mooi recht liggen, of het rubber nog goed is en of de buizen nog goed in elkaar geschoven zijn. Ze gaan net zo lang mee als de stalen variant, alleen de rubberen ringen die de buizen verbinden niet.”

De leiding druppelt langzaam vol

Als we de leiding weer in gebruik nemen, laten we deze vollopen met rivierwater dat we transporteren naar de drinkwaterproductielocatie. Ook aan het vollopen gaat zorgvuldig rekenwerk vooraf. Dat is niet simpelweg ‘de kraan open zetten’, want dan kunnen er luchtbellen in de leiding ontstaan. Dat willen we niet: als een luchtbel wegschiet, kan namelijk zogenoemde ‘waterslag’ ontstaan. Zeker in een leiding van 1,8 meter doorsnede geven wegschietende luchtbellen harde klappen die tot scheurtjes en daarmee lekkages kunnen leiden. Haastige spoed is dus niet goed. Het water moet heel langzaam in de leiding stromen. We verwachten dat het werk in mei is afgerond. We kunnen dan terugkijken op een fascinerende en intensieve klus die een grote bijdrage levert aan de continue levering van betrouwbaar drinkwater aan onze klanten, nu en in de toekomst”.

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.