Evides 150 jaar

Bouw van de Berenplaat: indrukwekkende architectuur 

De productielocatie Berenplaat van Evides is de grootste drinkwaterproductielocatie van Nederland. Met het water dat hier geproduceerd wordt, kan het grootste deel van de Zuid-Hollandse eilanden en het Rijnmondgebied van drinkwater worden voorzien. Ook Rotterdam-Zuid krijgt drinkwater van de Berenplaat.

Kunst en architectuur

Tijdens de bouw van de locatie, die drie jaar heeft geduurd, werd veel aandacht besteed aan architectuur. Alle gebouwen zijn destijds ontworpen door architect Wim Quist. Bij latere uitbreidingen is ook aandacht aan architectuur besteed.

Bouw van Berenplaat.
Zelfs tijdens de bouw zag de Berenplaat er indrukwekkend uit.

Veel aandacht ging uit naar het hoofdgebouw, het doseringsgebouw en het filtergebouw. Op de onderstaande foto is de bouw van het filtergebouw afgebeeld. 

De bouw van het filtergebouw op de Berenplaat.

Van toen naar nu 

De Berenplaat is de grootste productielocatie van Evides. In 2021/2022 is het hoofdgebouw van deze drinkwaterproductielocatie gerenoveerd. Het gebouw is verduurzaamd en heeft een A+++ energielabel en is gasvrij geworden. Het is onder andere voorzien van een warmtepomp, HR+++ isolatieglas, vloer- en dakisolatie en LED-verlichting. In april 2024 heeft Evides samen met Eneco een drijvend zonnepark geopend op het spaarbekken van deze productielocatie. Hiermee wordt 21% van de energiebehoefte van de drinkwaterzuivering op de Berenplaat duurzaam ingevuld.   

Deel deze pagina
© 2024