Bouw van productielocatie Kralingen
In het jaar dat het Rotterdamse drinkwaterbedrijf 100 jaar oud werd, begon de bouw van een nieuwe productielocatie in Kralingen.
Op de eerste foto, uit 1974, is een bouwbord te zien waar de bouw van de locatie werd aangekondigd. De drinkwaterproductielocatie aan de Honingerdijk, die 100 jaar in gebruik is geweest, zou hiermee vervangen worden door deze nieuwe locatie.
Nieuwe zuiveringsmethoden waren mogelijk: het gebruik van chloor werd vervangen door het gebruik van ozon. Ozon is krachtiger en beïnvloedt de smaak, geur en kleur niet. Ook werd de capaciteit met deze locatie behoorlijk vergroot. Er zou samen met de Berenplaat-locatie genoeg water zijn tot diep in de jaren 1980.
De gebouwen in Kralingen zijn ontworpen door de huisarchitect van het waterleidingbedrijf, Wim Quist. Bij het ontwerpen van de gebouwen op het terrein heeft de architect nagedacht over enkele opvallende details. Zo hebben de waterreservoirs de vorm van grote waterdruppels. De zilveren opslagtanks hebben een doorsnee van 65 meter en zijn per stuk goed voor 30.000 kubieke meter drinkwater. Vanaf de Brienenoordbrug zijn deze reservoirs, net als de rest van de locatie, goed te zien. Vanaf dit moment zou de bekende watertoren in De Esch niet meer gebruikt worden, maar gelukkig is het gebouw wel behouden gebleven als monument.
Quist had eerder de prachtige Berenplaat-locatie gebouwd. Het verschil was dat de locatie in Kralingen veel meer in de spotlights stond naast de Brienenoordbrug in Rotterdam. Voor Quist was het essentieel dat iedereen die over die brug reed in één oogopslag kon zien dat op deze locatie drinkwater wordt gemaakt.
Het was toen de bedoeling dat Kralingen op den duur heel Noord-Rotterdam en de wijken Feijenoord en IJsselmonde van water zou voorzien. Daarbij was rekening gehouden met de toekomst: er waren veel mogelijkheden tot uitbreiding. Zo waren er bij de opening twee opslagtanks, maar zijn dit er tegenwoordig vier. Op de tweede foto is te zien hoe in 1974 de eerste paal de grond in ging. Het bouwproces duurde ongeveer drie jaar en was in 1977 afgerond.
Van toen naar nu
In 2020 is op het spaarbekken in Kralingen het grootste zonvolgende drijvende zonnepark van Europa in gebruik genomen. 15% van de energie voor de productielocatie Kralingen wordt hiermee door de zon opgewekt. Naast de productielocatie in Kralingen staat het hoofdkantoor van Evides. In de toekomst zal dit hoofdkantoor samengevoegd worden met het kantoor op de productielocatie Kralingen.
Ook interessant voor u
Bouw van de Berenplaat: indrukwekkende architectuur
Kunst op de Berenplaat : 1% van de aanneemsom
Kunst op de Petrusplaat
Nog meer verhalen lezen? Ga dan naar het overzicht.
Bekijk het overzicht