Kunst op de Petrusplaat 

Architect van de Evides-gebouwen op de Petrusplaat, Wim Quist, was voor de opening van de locatie op zoek naar kunstwerken die op het terrein geplaatst konden worden. Na aandringen van de architect kocht het WBB (waarin Evides participant was) dit beeldhouwwerk van kunstenaar André Volten in 1974.

Kunst en architectuur

Volten is één van de grondleggers van de abstracte beeldhouwkunst in Nederland. Hij maakte vooral beelden voor de open ruimte. In onder andere Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Haarlem, Mannheim en München zijn kunstwerken van Volten te zien. Vaak zijn deze kunstwerken behoorlijk groot in afmeting.

Het kunstwerk is gemaakt in 1970, van geslepen roestvrij staal. Volten gaf het een simpele, maar duidelijke naam: dubbele bol met water.
Het kunstwerk 'dubbele bol met water'.

Hoewel het door de kunstenaar niet zo bedoeld was, werd het door Evides en door Quist beschouwd als een verbeelding van de essentie van de productielocatie op de Petrusplaat: het opslaan van rivierwater in grote spaarbekkens. Het kunstwerk is gemaakt in 1970, van geslepen roestvrij staal. Volten gaf het een simpele, maar duidelijke naam: dubbele bol met water. Al met al een monumentaal kunstwerk voor de WBB, dat nog steeds op de locatie te zien is.

Deel deze pagina
© 2024