Evides 150 jaar

Koning Willem-Alexander in de Biesbosch

Onze koning heeft zich vanaf 1997 tot zijn inhuldiging veel beziggehouden met waterbeheer. Een bezoek aan Evides kon niet uitblijven.

Bijzondere gasten

In de eerste jaren maakte de toenmalige prins veel uitstapjes naar plaatsen over de hele wereld. Hij bezocht kanalen, waterputten, watertorens en zuiveringsinstallaties. Het is daarom geen verrassing dat in 1999, bij het 25-jarig jubileum van onze locatie in de Biesbosch, koning Willem-Alexander ons vereerde met een bezoek. Hij kreeg een rondleiding en gaf een prachtige toespraak aan onze medewerkers.

Prins Willem-Alexander komt aan bij de Berenplaat.
De toenmalig prins Willem-Alexander komt aan in de Biesbosch.

Op de foto is te zien hoe Willem-Alexander verwelkomd wordt op het terrein door, onder andere, de burgemeester en Waterwinningbedrijf Brabantse Biesbosch-directeur Gijs Oskam. Tot op de dag van vandaag heeft de koning een zwak voor wat hij “de fascinerende wereld van water” noemt.

En nu? 

Schoon en voldoende drinkwater is een randvoorwaarde voor onze gezondheid, ons welzijn en onze welvaart. Er zijn maar weinig landen waar de normen voor en controles op dat drinkwater zo streng zijn als in Nederland. Niet voor niets staat Nederland wereldwijd hoog aangeschreven als het om de kwaliteit van ons drinkwater gaat. We ontvangen dan ook met enige regelmaat hoog bezoek uit binnen- en buitenland op onze productielocaties. Bij Evides zijn we dagelijks bezig met het borgen van zowel de beschikbaarheid als de kwaliteit van ons drinkwater, ook richting de toekomst. Daarbij kijken we altijd 10 jaar vooruit. 

En straks? 

De drinkwaterbedrijven worden richting de toekomst voor grote uitdagingen gesteld. Denk aan klimaatverandering, maar ook de bevolkingsgroei, de woningbouwopgave en de energietransitie. 

Daarbij zal Nederland zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Waar we nu bekend staan om ons talent voor het wegpompen en afvoeren van water, zullen we in de toekomst juist moeten zorgen dat we water goed vast kunnen houden, zodat we in droge periodes voldoende zoet water beschikbaar hebben, onder andere voor het maken van drinkwater. Als expert in waterbeheer zal Nederland ook in die transitie toonaangevend moeten worden.  

Ook Evides staat in die tussentijd niet stil. We nemen maatregelen om een potentieel drinkwatertekort dat na 2030 in Midden-Zeeland kan gaan optreden, het hoofd te bieden. Dit doen we door te investeren in nieuwe leidingen en pompstations en door aanvullende bronnen te onderzoeken. Zo borgen we ook na 2030 de levering van voldoende en schoon drinkwater. 

Deel deze pagina
© 2024