Evides 150 jaar

Prinses Beatrix bij opening productiebedrijf Kralingen

Hoewel de plannen voor een nieuwe productielocatie in Kralingen in het begin van de jaren 1970 al waren gemaakt en de bouw al was begonnen in 1974, werd de locatie pas in 1978 officieel geopend. Op 23 juni van dat jaar was prinses Beatrix aanwezig om de locatie te openen, samen met de commissaris van de koningin in Zuid-Holland. Het grootste deel van de locatie was toen al twee jaar in productie.

Bijzondere gasten

De locatie nam het werk van de productielocatie Honingerdijk over, waar vanaf dat moment geen gebruik meer van werd gemaakt. De productielocatie Honingerdijk was 103 jaar lang in gebruik geweest door het Rotterdamse bedrijf. De kraan van deze locatie werd officieel dichtgedraaid door wethouder H. van der Pols op 22 april 1977.

Prinses Beatrix krijgt een rondleiding.
Prinses Beatrix krijgt een rondleiding.

Door de het nieuwe productiebedrijf in Kralingen in gebruik te nemen, werd de capaciteit van de DWL (één van de voorgangers van Evides) enorm uitgebreid. Er kwamen grote hoeveelheden Biesboschwater richting de locatie, waar het werd gezuiverd tot drinkwater. De timing was echter niet ideaal, want precies op dit moment ontstond er een grote energiecrisis, waardoor de vraag naar water kelderde. De DWL zat daarom een lange tijd met grote overcapaciteit.  

Prinses Beatrix lacht tijdens de rondleiding.

Op de foto’s is te zien hoe prinses Beatrix, die twee jaar later koningin zou worden, een rondleiding kreeg op de locatie en hoe ze meerdere werknemers ontmoette. Deze kregen de kans om te vertellen wat hun werk precies inhield en hoe het water op deze locatie wordt geproduceerd. Later volgde een openingsceremonie, waar de prinses te gast was en luisterde naar speeches van onder andere de burgemeester van Rotterdam en de directeur van de GGD. Er was zelfs ruimte voor een 20-minutenlange cabaretshow.  

Prinses Beatrix lacht tijdens de cabaret voorstelling.

En nu? 

Schoon en voldoende drinkwater is een randvoorwaarde voor onze gezondheid, ons welzijn en onze welvaart. Er zijn maar weinig landen waar de normen voor en controles op dat drinkwater zo streng zijn als in Nederland. Niet voor niets staat Nederland wereldwijd hoog aangeschreven als het om de kwaliteit van ons drinkwater gaat. We ontvangen dan ook met enige regelmaat hoog bezoek uit binnen- en buitenland op onze productielocaties. Bij Evides zijn we dagelijks bezig met het borgen van zowel de beschikbaarheid als de kwaliteit van ons drinkwater, ook richting de toekomst. Daarbij kijken we altijd 10 jaar vooruit.  

En straks? 

De drinkwaterbedrijven worden richting de toekomst voor grote uitdagingen gesteld. Denk aan klimaatverandering, maar ook de bevolkingsgroei, de woningbouwopgave en de energietransitie. 

Daarbij zal Nederland zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Waar we nu bekend staan om ons talent voor het wegpompen en afvoeren van water, zullen we in de toekomst juist moeten zorgen dat we water goed vast kunnen houden, zodat we in droge periodes voldoende zoet water beschikbaar hebben, onder andere voor het maken van drinkwater. Als expert in waterbeheer zal Nederland ook in die transitie toonaangevend moeten worden.  

Deel deze pagina
© 2024