Legionella Evides waterlab

Het bewaken van de waterkwaliteit

Van de bron tot aan de kraan: de kwaliteit van ons drinkwater bewaken wij streng. Dit doen we bij de bron, tijdens het zuiveringsproces, in het leidingnet en bij het water uit de kraan. Elke dag verzamelt en test een speciaal waterlaboratorium watermonsters van verschillende plekken. Als uit de test blijkt dat er iets is veranderd aan de kwaliteit van ons drinkwater, dan kunnen wij direct actie ondernemen. Zo kunnen we altijd betrouwbaar drinkwater bij u thuis garanderen.

De bron

Ons drinkwater wordt gemaakt van rivier- en grondwater.  Het meten van de waterkwaliteit start bij deze bronnen.  Vanaf de grens met België houden we via sensoren en computersystemen de kwaliteit van het Maaswater in de gaten. Ook maken we gebruik van watervlooien en mosselen: dit zijn onze waterwaakhonden. Aan het gedrag van deze dieren kunnen wij de kwaliteit van het water afmeten.  

Omdat we blijven onderzoeken, weten wij precies waar het rivierwater uit opgebouwd is. Verandert er iets in het water, dan zien we dat snel en kunnen gelijk actie ondernemen. Het kan bijvoorbeeld wel eens voorkomen dat door hevige regen of een lozing, er veel slibdeeltjes in het rivierwater terecht komen. De kwaliteit van het rivierwater wordt dan lager. Op dit moment stoppen we tijdelijk met het opnemen. Als dit gebeurt, merken onze klanten hier niks van. Evides heeft namelijk een voorraad van zo’n drie maanden aan drinkwater opgeslagen.  

Benieuwd geworden naar hoe dit proces eruit ziet? RTV Rijnmond nam een kijkje bij spaarbekken De Gijster.

Evides medewerker vult een fles met water.

Bedrijfslocaties gezocht voor het nemen van watermonsters

Evides wil een goed beeld van de kwaliteit van het geleverde drinkwater krijgen. Daarom zoeken we bedrijven die mee willen werken voor het nemen van watermonsters. Het gaat om een minimale periode van twee jaar, langer mag ook. We zoeken monsternamepunten in ons leveringsgebied voor drinkwater. U past geen eigen extra filtratie toe, bijvoorbeeld een waterontharder.

Wat betekent dit voor u? Allereerst weet u dat uw water voldoet aan de normen die aan het Nederlandse drinkwater zijn gesteld. We komen twee tot vier keer per jaar bij u langs om een watermonster te nemen. Wij stellen het zeer op prijs wanneer u monsternamepunt voor Evides wilt zijn. Heeft u nog vragen of wilt u zich aanmelden, mail dan naar waterkwaliteit@evides.nl.

De nieuwste meetmethoden

Evides wil altijd inzicht hebben in de waterkwaliteit. Zo meten we bijvoorbeeld op meer stoffen dan we wettelijk verplicht zijn. Om de resultaten uitgebreider te onderzoeken, heeft Evides een onderzoeksafdeling die zich hiermee bezighoudt. Denk aan de drinkwaterkwaliteit, nieuwe zuiveringstechnieken, duurzaamheid en nog veel meer. Zij werken samen met andere (onderzoeks-)instellingen zoals KWR Watercycle Research Institute en universiteiten in het binnen- en buitenland.  

Met de nieuwste meetmethoden kunnen we hele lage concentraties van stoffen vinden. Wat betekent dit precies? Sommige stoffen kunnen we al per nanogram meten. Een nanogram is 0,000 000 001 gram. Omdat we zulke kleine hoeveelheden kunnen zien, kunnen we nog sneller stoffen opsporen en uitgebreider onderzoeken. Als het nodig is nemen we op tijd actie, zodat we altijd schoon en veilig drinkwater kunnen leveren.

© 2024