Midden in de Biesbosch

In de Biesbosch liggen drie enorme spaarbekkens, genaamd De Gijster, Honderd en Dertig en Petrusplaat. Hier ondergaat het Maaswater een natuurlijke voorzuivering voordat het naar de drinkwaterzuiveringen gaat. Tegelijkertijd zijn deze grote meren een enorme zoetwatervoorraad. En dat is van belang om altijd drinkwater te kunnen maken.

Van rivierwater tot drinkwater

Meer dan 80% van al het drinkwater dat wij maken, komt van rivierwater. Via pompen transporteren wij het rivierwater naar de drie geschakelde bekkens. Daar verblijft het rivierwater maandenlang. Via ondergrondse transportleidingen pompen we het daarna naar een van onze drinkwaterzuiveringen in Rotterdam, Dordrecht, Spijkenisse en Zeeuws-Vlaanderen.

Lees meer op onze pagina: Hoe wordt mijn drinkwater gemaakt?

Leven rondom de bekkens

Rondom de bekkens is het een paradijs voor allerlei dieren. Bevers, vossen, herten: ze vinden allemaal hier hun thuis. Wij beheren het omliggende gebied ecologisch. Dat betekent bijvoorbeeld het gebruik van natuurlijke materialen en het plaatsen van bijenhotels. Het gras op de dijken houden grazende schapen en koeien kort. Daarnaast doen biologen en experts veel natuuronderzoek, bijvoorbeeld met ‘cameravallen’. We werken nauw samen met Staatsbosbeheer.

alt

Waargenomen door de boswachter

De visarend is weer terug in Nederland. En wel op een heel mooi plekje! Namelijk op de elektriciteitsmast mídden in het bekken De Gijster. Een rustige, overzichtelijke plek die ideaal is om het kleine kroost groot te brengen. Boswachter Thomas van Es van Staatsbosbeheer bezocht deze zeldzame dieren in het voorjaar 2017.

Zijn verhaal

Op pad

Zelf een bekken bekijken? Vlakbij het Biesbosch Museumeiland is een uitkijkpunt. Trek de wandelschoenen aan en loop richting het bekken Petrusplaat. Het staat aangegeven op de bordjes. Of bezoek het museumeiland zelf. Een deel de tentoonstelling staat helemaal in het teken van drinkwater maken. En buiten is een dwarsdoorsnede van de Biesbosch te zien. Zoek de spaarbekkens maar eens op!

Bescherming van de Maas

Van al het drinkwater dat wij thuis afleveren, is meer dan 80% gemaakt uit rivierwater. Dus: hoe schoner de Maas, hoe beter. Dit zorgt bijvoorbeeld voor een betere leefplek voor plant en dier en voor goed zwemwater. Voor Evides betekent een schone Maas efficiëntere en duurzamere zuiveringsprocessen. Want wat er niet in zit, hoeft er ook niet uit. Al jaren zetten wij ons in voor een schone rivier, samen met andere partijen in de watersector én op zowel nationaal als internationaal niveau. Dat is goed voor de natuur én voor het drinkwater.

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.