Gedicht op watertoren Dordrecht
De regio Dordrecht heeft in de negentiende eeuw veel epidemieën en hygiënische problemen gekend.
In het begin was de Dordtse bevolking namelijk afhankelijk van pompen, putten en grachten voor drinkwater. Deze waren erg vies en fungeerden vooral als een doorgeefluik van allerlei ziekten. In de jaren 1870 werd de IJzerenbuiswaterleiding aangelegd, maar de kwaliteit van het drinkwater bleef ondermaats. Pas in 1883 leverde de gemeentelijke Hoogdrukwaterleiding Dordrecht schoner drinkwater aan een deel van de inwoners.
Bekende theoloog en dichter J.J.L ten Kate schreef hierover het volgende gedicht:
De vijand, vaak de schrik
van Neêrlands lage
gronden.
Heeft hij dit huis betreên.
Vertrekt, als weldoend
vriend van zieken en
gezonden,
En richt naar Dordt zijn
schreên.
Hiermee wilde Ten Kate vieren dat er eindelijk veiliger drinkwater werd geproduceerd in Dordrecht en dat de tijd van epidemieën voorbij zou zijn. Hoewel er een grote stap werd gezet richting schoon en veilig drinkwater voor die tijd, was de waterkwaliteit nog verre van het niveau dat uiteindelijk bereikt zou worden. Het is echter niet verwonderlijk dat Dordrecht trots was op deze ontwikkeling; er was eindelijk een oplossing gevonden voor het bestrijden van ziektes.
Het gedicht is tegenwoordig op de watertoren te zien.
Van toen naar nu
Tegenwoordig gebruikt Evides geen watertorens meer, omdat de moderne technologie dit overbodig maakt. Waar vroeger watertorens er voor zorgden dat er altijd genoeg druk op het water stond om alle klanten van water te voorzien, hebben we nu krachtige pompen die voor voldoende druk zorgen, zonder dat we daar een hoge toren voor nodig hebben.
In plaats van watertorens, slaan we water nu vaak ondergronds op. Dat is minder ingrijpend. Bovendien passen watertorens niet altijd meer in het stadsbeeld en zijn ze duur om in goede staat te houden. Je ziet ze dus steeds minder, maar sommige watertorens blijven wel bestaan als historisch monument of worden omgebouwd naar bijvoorbeeld restaurants, uitkijktorens en soms zelfs woningen.
Ook interessant voor u
Renaissance-architectuur van watertoren Schiedam
Watertoren Oostburg geraakt in Tweede Wereldoorlog
De turbulente geschiedenis van de watertoren in Monster
Nog meer verhalen lezen? Ga dan naar het overzicht.
Bekijk het overzicht