Watertoren Oostburg geraakt in Tweede Wereldoorlog
Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog waren veertien gemeenten in Zeeuws-Vlaanderen aangesloten op het waternetwerk van de N.V. Waterleiding Maatschappij Zeeuwsch-Vlaanderen, één van de voorgangers van Evides. In 1941 sloten zelfs nog vijf gemeenten zich aan bij het waternetwerk van het bedrijf, maar vanwege de omstandigheden in bezettingstijd konden deze niet gemakkelijk voorzien worden van water.
In 1944 bereikte het oorlogsgeweld in de regio een hoogtepunt, vooral in het westen van Zeeuws-Vlaanderen. Zoals op de foto’s te zien is werd in 1944 de mooie watertoren in Oostburg opgeblazen door de bezetters. De toren was twee jaar eerder pas gebouwd. Ook het leidingnet in Zeeuws-Vlaanderen werd hard getroffen, waardoor 200 woningaansluitingen en meer dan 100 bedrijfsaansluitingen verloren gingen.
Na de bevrijding is het herstel, mede dankzij hulp vanuit België, spoedig verlopen. Vooral de watervoorzieningsdienst van de stad Gent stuurde veel buizen en ander materiaal naar de N.V. Waterleiding Maatschappij Zeeuwsch-Vlaanderen. Ook de watertoren in Oostburg is na de Tweede Wereldoorlog opnieuw gebouwd, dit is te zien op de onderstaande foto, die stamt uit 1952.
Van toen naar nu
Tegenwoordig gebruikt Evides geen watertorens meer, omdat de moderne technologie dit overbodig maakt. Waar vroeger watertorens ervoor zorgden dat er altijd genoeg druk op het water stond om alle klanten van water te voorzien, hebben we nu krachtige pompen die voor voldoende druk zorgen, zonder dat we daar een hoge toren voor nodig hebben.
In plaats van watertorens, slaan we water nu vaak ondergronds op. Dat is minder ingrijpend. Bovendien passen watertorens niet altijd meer in het stadsbeeld en zijn ze duur om in goede staat te houden. Je ziet ze dus steeds minder, maar sommige watertorens blijven wel bestaan als historisch monument of worden omgebouwd naar bijvoorbeeld restaurants, uitkijktorens en soms zelfs woningen.
Ook interessant voor u
Renaissance-architectuur van watertoren Schiedam
De turbulente geschiedenis van de watertoren in Monster
Gedicht op watertoren Dordrecht
Nog meer verhalen lezen? Ga dan naar het overzicht.
Bekijk het overzicht