Renaissance-architectuur van watertoren Schiedam
In de late jaren van de negentiende eeuw werden veel watertorens gebouwd. Een opvallende bijkomstigheid is dat de architectuur van de watertorens in die periode beïnvloed werd door de Hollandse renaissance, in tegenstelling tot de torens die eerder in de negentiende eeuw gebouwd werden.
Kenmerkend voor deze bouwstijl zijn de baksteenbouw, rijke kleurschakeringen door het gebruik van natuursteen en andere grondstoffen, toepassing van gemetselde bogen boven horizontaal afgedekte deuren en ramen, gebruik van muurankers en het schilderachtig silhouet.
De toren in Schiedam, gebouwd in 1886, was de eerste toren in Nederland waarbij deze stijl werd toegepast. Het siermetselwerk is hier het meest opvallende aspect van. Ook is de ingang monumentaal, met prachtige deuromlijstingen en hebben de ramen een opvallende structuur. Op de eerste foto is het bouwproces van de toren te zien, de andere foto’s zijn van de toren toen hij compleet was.
Helaas is deze watertoren, in tegenstelling tot vele andere, snel weer afgebroken. In Schiedam is dit gedaan omdat op deze plaats in 1925 een gloednieuwe haven voor zeeschepen gebouwd moest worden. Erg lang hebben we dus niet van de architectuur kunnen genieten.
Van toen naar nu
Tegenwoordig gebruikt Evides geen watertorens meer, omdat de moderne technologie dit overbodig maakt. Waar vroeger watertorens ervoor zorgden dat er altijd genoeg druk op het water stond om alle klanten van water te voorzien, hebben we nu krachtige pompen die voor voldoende druk zorgen, zonder dat we daar een hoge toren voor nodig hebben.
In plaats van watertorens, slaan we water nu vaak ondergronds op. Dat is minder ingrijpend. Bovendien passen watertorens niet altijd meer in het stadsbeeld en zijn ze duur om in goede staat te houden. Je ziet ze dus steeds minder, maar sommige watertorens blijven wel bestaan als historisch monument of worden omgebouwd naar bijvoorbeeld restaurants, uitkijktorens en soms zelfs woningen.
Ook interessant voor u
Watertoren Oostburg geraakt in Tweede Wereldoorlog
De turbulente geschiedenis van de watertoren in Monster
Gedicht op watertoren Dordrecht
Nog meer verhalen lezen? Ga dan naar het overzicht.
Bekijk het overzicht