Evides 150 jaar

Veel bijzondere gasten bij opening pompstation De Blinkert in Haamstede 

Vanaf 1886 waren er al ideeën over een waterleiding op Schouwen-Duiveland, maar pas in 1920 werden de plannen werkelijkheid. Alle gemeenten op het eiland besloten in dat jaar deel te nemen aan de nieuwe NV Waterleiding-Maatschappij Schouwen-Duiveland.

Bijzondere gasten

Een belangrijk component van het bedrijf werd een nieuw pompstation in Haamstede: Pompstation De Blinkert. Het pompstation ziet er indrukwekkend uit en bestaat uit een waterwinplaats, een machinegebouw, een ijzeringsinrichting, een zandfilter, een reinwaterkelder, een spoelwaterriool en een machinistwoning. Voor die tijd was dit een erg indrukwekkende locatie.

Notabelen bij de opening.
Adriaan van der Weijde, in het midden, bij de opening van pompstation De Blinkert.

Het pompstation is gelegen aan de Adriaan van der Weijdeweg, vernoemd naar de belangrijke promotor van het nieuwe waterbedrijf. Van der Weijde was aanwezig bij de opening van het pompstation op 3 juni 1930. Op de eerste foto is hij in het midden afgebeeld, wijzend naar iets in de verte. Hij was niet de enige belangrijke persoon bij de opening van het pompstation: onder andere de eerste directeur van het waterbedrijf, de burgemeesters van Oosterland en Nieuwerkerk, vertegenwoordigers van het Ministerie van Arbeid, Handel en Nijverheid, een vertegenwoordiger van het Rijksbureau voor Drinkwatervoorziening en enkele raadsleden en wethouders van gemeentes in Schouwen-Duiveland zijn ook op de eerste foto te zien.  

Belangrijke notabelen met hoeden bij de opening van het pompstation.

Op bovenstaande foto is een grotere groep te zien, allen notabelen. Van de gemeenten Haamstede en Renesse was niemand aanwezig, de betreffende gemeentebesturen vonden dat de inwoners simpelweg betere dakgoten en regenbakken moesten maken. De uitkijktoren bij het pompstation, te zien op de laatste foto, was oorspronkelijk gebouwd met een andere functie. Het was namelijk een standpijp bovenop de waterreservoirs. Het wordt tegenwoordig echter gebruikt als uitkijktoren en is zelfs het hoogste punt op heel Schouwen-Duiveland.  

De uitkijktoren.

En nu? 

Schoon en voldoende drinkwater is een randvoorwaarde voor onze gezondheid, ons welzijn en onze welvaart. Er zijn maar weinig landen waar de normen voor en controles op dat drinkwater zo streng zijn als in Nederland. Niet voor niets staat Nederland wereldwijd hoog aangeschreven als het om de kwaliteit van ons drinkwater gaat. We ontvangen dan ook met enige regelmaat hoog bezoek uit binnen- en buitenland op onze productielocaties. Bij Evides zijn we dagelijks bezig met het borgen van zowel de beschikbaarheid als de kwaliteit van ons drinkwater, ook richting de toekomst. Daarbij kijken we altijd 10 jaar vooruit. 

En straks? 

De drinkwaterbedrijven worden richting de toekomst voor grote uitdagingen gesteld. Denk aan klimaatverandering, maar ook de bevolkingsgroei, de woningbouwopgave en de energietransitie. 

Daarbij zal Nederland zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Waar we nu bekend staan om ons talent voor het wegpompen en afvoeren van water, zullen we in de toekomst juist moeten zorgen dat we water goed vast kunnen houden, zodat we in droge periodes voldoende zoet water beschikbaar hebben, onder andere voor het maken van drinkwater. Als expert in waterbeheer zal Nederland ook in die transitie toonaangevend moeten worden.  

Ook Evides staat in die tussentijd niet stil. We nemen maatregelen om een potentieel drinkwatertekort dat na 2030 in Midden-Zeeland kan gaan optreden, het hoofd te bieden. Dit doen we door te investeren in nieuwe leidingen en pompstations en door aanvullende bronnen te onderzoeken. Zo borgen we ook na 2030 de levering van voldoende en schoon drinkwater. 

Deel deze pagina
© 2024