Waterkwaliteit en -hardheid

Het kraanwater in Nederland behoort tot de top van de wereld. Het is gezond en betrouwbaar om te drinken voor jong en oud. Wij controleren nauwkeurig of het drinkwater voldoet aan de strenge normen die gelden. Dit doen we bij de bron, tijdens het zuiveringsproces, in het leidingnet én bij onze klanten thuis.

Wilt u weten wat de hardheid van uw drinkwater is? En waar het vandaan komt? Vul dan hieronder uw postcode in.

Wat is mijn kraanwaterkwaliteit?

U heeft een ongeldig karakter ingevoerd '€' Vul een geldige postcode in.

Wij hebben op uw postcode helaas geen informatie gevonden. Probeer een andere postcode.

Drinkwater goed beschermd

Ons drinkwater is veilig: het is goed beschermd tegen virussen, zoals COVID-19 (Coronavirus) en vormt geen route voor verdere verspreiding.  De overheidsmaatregelen zijn gericht op het zo veel mogelijk beheersbaar houden van het nieuwe Coronavirus.

De waterbedrijven hebben meervoudige desinfectiebarrières. De bedrijfsprocessen zijn geborgd met de Analyse Microbiologische Veiligheid Drinkwater. Strikte hygiënevoorschriften rond aanleg, werkzaamheden en onderhoud - rond het hele leidingnet - maken dat de productie én de distributie van drinkwater beschermd zijn tegen (microbiologische) verontreinigingen.

Kijk voor meer informatie op de site van het RIVM

Icoon eisen aan drinkwater

Eisen aan het Nederlandse drinkwater

De kwaliteitseisen waaraan het kraanwater moet voldoen, zijn vastgelegd in de wet. In Nederland zijn de wettelijke normen en controles hierop uiterst streng.

Wettelijke normen

Icoon drinkwater wat zit erin

Drinkwater, wat zit erin?

Drinkwater is een natuurproduct dat wij maken van rivier-, duin- en grondwater. Het bevat allerlei mineralen, zouten, stoffen en bacteriën. In de Drinkwaterwet en het Drinkwaterbesluit staat vermeld waar het aan moet voldoen, bijvoorbeeld qua temperatuur en welke stoffen er in welke hoeveelheid in mogen zitten.

Bekijk de ingrediënten

Icoon bewaken van de kwaliteit

Bewaken van de waterkwaliteit

We volgen de waterkwaliteit van bron tot kraan. Zo kunnen we betrouwbaar drinkwater bij u thuis garanderen. Een gespecialiseerd laboratorium neemt dagelijks watermonsters en analyseert ze. Indien nodig ondernemen we actie.

Hoe wij het water controleren

alt

Het verhaal van onze kwaliteitsman

“Samen met mijn team zorg ik dagelijks voor een goede waterkwaliteit, van de bron tot aan uw huis. Dit doe ik al 27 jaar bij Evides Waterbedrijf en ik kan mezelf inmiddels een echte fijnproever noemen. Het kraanwater controleren we iedere dag, ook op zon- en feestdagen. Dat vinden we belangrijk, maar het is ook een verplichting vanuit de Nederlandse Drinkwaterwet. De eisen zijn streng, daarom is de kwaliteit ook zo hoog. Zelfs hoger dan die voor flessenwater, dat valt onder de voedsel- en warenwet.”

Lees over Rob zijn werk

Het belang van schone bronnen

Het rivierwater uit de Maas en het Haringvliet, net als het diepe grondwater uit Dordrecht en van de Brabantse Wal vormen onze bronnen. Dit is de basis voor de productie van drinkwater. Het is van groot belang dat deze bronnen schoon zijn en beschermd worden tegen verontreinigingen. Iedereen heeft hierin een verantwoordelijkheid. Wat er niet in zit, hoeft er immers ook niet uit.

Wij gaan ervoor, u ook?

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.