Metingen GenX

Diverse media berichtten over de kwaliteit van het drinkwater in relatie tot GenX. Uit metingen blijkt dat er een minieme hoeveelheid GenX kan voorkomen in het drinkwater van Evides. Deze concentratie is zo laag, dat uw drinkwater veilig was en is om te drinken. Dit geldt voor jong en oud.

GenX komt op diverse plekken in het milieu voor, ook in de rivieren die Evides gebruikt als bron voor het maken van drinkwater. Dit komt door de uitstoot van GenX door sommige industrieën in het water en de lucht.

Veilig en betrouwbaar drinkwater

Wij doen al langere tijd onderzoek naar GenX. Zowel in de rivieren als in drinkwater. Dit wordt getest door een gespecialiseerd laboratorium van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Tegenwoordig bestaan er zeer nauwkeurige meetmethoden. Die methoden zijn uiterst gevoelig en kunnen hele lage concentraties stoffen aantonen. Ze zijn in staat nanogrammen te traceren (1 nanogram = 0,000 000 001 gram).

Minieme concentraties

Uit dit onderzoek blijkt, dat Genx voorkomt in het drinkwater dat Evides maakt uit rivierwater. Het gaat om uiterst lage concentraties. In het drinkwater dat we maken van grondwater is het niet aangetroffen. Er zijn strenge eisen voor GenX in drinkwater. De overheid stelt dat er maximaal 150 nanogram per liter in mag zitten. Is de concentratie minder, dan is het veilig en betrouwbaar om te drinken.

Bij het opstellen van deze eis is ook rekening gehouden met het mogelijke gezondheidseffect op de meest kwetsbare groepen in onze samenleving, zoals baby’s en ouderen. Het kraanwater van Evides is dus veilig, in alle plaatsen van ons voorzieningsgebied en voor jong en oud.

De meetresultaten

Wij blijven metingen doen naar GenX. De concentraties in drinkwater die wij aantreffen zijn tot 150x lager dan de genoemde richtwaarde. Hieronder treft u onze onderzoeksresultaten aan van verschillende metingen in drinkwater in 2016, 2017 en 2018. We geven de laagste en de maximaal aangetroffen concentratie weer:

Leveringsgebied per zuiveringsinstallatie Gemeente  Gemeten concentratie GenX in drinkwater in nanogram per liter*
Dordrecht e.o. Dordrecht, Strijen, Binnenmaas 2,5 tot 9,5
Rijnmond Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle aan den IJssel, Cromstrijen, Hellevoetsluis, Korendijk, Nissewaard, Maassluis, Oud-Beijerland, Rotterdam + havengebied, Schiedam, Vlaardingen, Westvoorne, Zwijndrecht (Heerjansdam) 4,0  tot 9,2
Westland en Delft Delft, Westland, Midden-Delfland, Den Haag (Wateringse Veld) 3,9 tot 9,7
Goeree-Overflakkee Goeree-Overflakkee 0,9 tot 6,1
Schouwen-Duiveland Schouwen-Duiveland 0,8 tot 1,5
Walcheren, Noord- en Zuid-Beveland Noord-Beveland, Zuid-Beveland, Kapelle, Middelburg, Borsele, Goes, Reimerswaal, Veere, Vlissingen <0,1**
Zeeuws-Vlaanderen Hulst, Sluis, Terneuzen 4,4 tot 7,6
Tholen en Brabantse Wal Tholen, Bergen op Zoom (Halsteren en Lepelstraat), Woensdrecht (Ossendrecht en Huijbergen) <0,1**

Een nanogram is een miljoenste milligram.
* De richtwaarde van het RIVM is 150 nanogram/liter. Bij waardes onder de richtwaarde is het kraanwater veilig om te drinken.
** Kleiner dan 0,1 nanogram/liter betekent dat de stof niet aangetoond is.

In grafiek: richtwaarde RIVM en concentratie

In actie

Als Evides vinden wij dat stoffen zoals GenX niet thuishoren in de bronnen voor ons drinkwater. Het drinkwater is nu veilig en dat willen wij in de toekomst zo houden. Vandaar dat wij continu meten. Wij pleiten voor schone bronnen: wat er niet in zit hoeft er ook niet uit. Bovendien is het eenvoudiger, doelgerichter en milieuvriendelijker om ‘aan de voorkant’ te zuiveren. Dit betekent vervuiling door industrie, landbouw en consument sterk terug te brengen en het liefst helemaal te voorkomen. Samen met andere organisaties werken we mee aan projecten voor bronbescherming.

Meer weten?

Als u meer wilt weten over de stof GenX in het milieu en tot stand komen van richtwaarden, verwijzen wij u ook graag naar de informatie van het RIVM. U kunt op onze website ook meer lezen over de eisen aan het Nederlandse drinkwater, onderzoek naar waterkwaliteit en stoffen in drinkwater. Heeft u nog vragen voor ons, neem dan contact op met onze Waterkwaliteitsafdeling via het contactformulier. U kunt aangeven waarin u geïnteresseerd bent en meer informatie of uitleg vragen.

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.