Natuur en bronnen

Rivieren, grond en duinen zijn onze bron en bescherming ervan is belangrijk voor het leveren van betrouwbaar drinkwater. Nu en in de toekomst. Evides beschikt over meer dan 825 hectare aan natuurgebieden in Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant. Daar zorgen we goed voor, samen met natuurorganisaties. Wij doen onderzoek naar planten en dieren én voeren projecten uit om de kwetsbare natuur meer ruimte te geven. Trek de wandelschoenen aan, pak de fiets of ga te paard en ervaar onze natuurgebieden.

Waar komt mijn drinkwater vandaan?

alt

Onze bron

Leveren van water is onze kerntaak. De natuur is onze bron. Bekijk onze animatie die laat zien waarom bescherming van onze bron zo belangrijk is, nu en in de toekomst.

Bekijk de video

Het belang van schone bronnen

Brabantse Biesbosch

Mensen die wandelen in waterwingebied van Evides

In de Biesbosch liggen drie enorme bekkens waar Maaswater verblijft voordat het naar de zuiveringen gaat. Ga naar het uitkijkpunt op loopafstand van het Biesboschmuseum om het eerste bekken te zien. De bekkens zijn een ontmoetingsplek voor vele (trek)vogels. Het verstilde landschap eromheen is een thuis voor herten, bevers en vossen.

Midden in de Biesbosch

Brabantse Wal

Mensen die wandelen in waterwingebied van Evides

Door de steilrand heeft het gebied een bijzondere waterhuishouding met vele vennetjes, graslanden, heide en naald- en loofbossen. Onze gebieden bij Ossendrecht en Huijbergen maken deel uit van een internationaal natuurgebied: Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide. Halsteren is onderdeel van de West-Brabantse Waterlinie en hier is vooral de verscheidenheid in insectensoorten, zoals libellen, opvallend. Deze drie natuurgebieden beschermen het diepe grondwater.

Verhaal van water op de Brabantse Wal

Ouddorp en Haamstede

Mensen die wandelen in waterwingebied van Evides

De duinen zijn natuurlijke waterfilters. Via natuurlijk aangelegde infiltratiekanalen en -plassen zakt hier voorgezuiverd, helder water de bodem in. De oevers lopen langzaam af en de omliggende duinvalleien zijn begroeid met orchideeën. Wandelpaden doorkruisen het gebied.

Ontdek de duinen

Clinge en St. Janssteen

natturgebied Clinge St Jansteen

Naaldbossen met waterpartijen zijn hier volop te vinden. Grazende schapen houden het landschap open en licht. In het speelbos en de waterspeelplaats leven de kleintjes zich uit. En als vrijwilliger kunt u hier via Het Zeeuwse Landschap aan de slag!

De bossen van Zeeuws-Vlaanderen

alt

Water besparen?

Drinkwater is lekker, fris en het komt direct uit de kraan. We gebruiken het volop. Dat is geen probleem, maar een beetje minder kan ook makkelijk!

Bekijk onze bespaartips

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.