'Ik wil de natuur graag begrijpen'

Al 40 jaar ben ik Natuur- en Terreinbeheerder. Een oude rot in het vak dus en ik geniet er nog elke dag van. Het meest boeiende vind ik het onderzoeken van de natuur. Ik wil de natuur graag begrijpen. Waarom groeit dat ene plantje juist hier? En waarom vliegen die vogels nooit daar? Als je gaat snappen hoe de natuur in elkaar steekt, kun je ook ingrijpen als dat nodig is. Juist dat hebben we in het waterwingebied bij de drinkwaterzuiveringslocatie Ouddorp gedaan. De vegetatie was er in de loop der jaren erg ruig geworden. Kwetsbare bloemen en planten waren verdwenen. In 2000 hebben we daarom een plan gemaakt om ervoor te zorgen dat de oorspronkelijke bloemrijke natuur kon terugkomen. Beschermen van de natuur is van groot belang voor het leveren van betrouwbaar drinkwater. Voor nu maar ook voor de toekomst.

Handen uit de mouwen

Om de juiste omstandigheden te creëren, zijn we begonnen met het verwijderen van bossages. En ook hebben we de voedselrijke grond afgegraven. Daarna zijn we gaan investeren in onderhoud door de graslanden te maaien en te laten begrazen door koeien. Verder hebben we goed gekeken naar de grondwaterstand in het gebied. Om drinkwater te kunnen maken, nemen we water in uit het Haringvliet dat we – na een voorzuiveringsstap  pompen in de duinen waar de natuurlijke voorzuivering plaatsvindt. Het is belangrijk dat er evenwicht is tussen waterwinning en wat de natuur nodig heeft om te groeien en bloeien. Om hierin een balans te vinden, hebben we uitgebreid onderzoek gedaan. Inmiddels hebben we veel kennis verzameld en dat zorgt ervoor dat natuur en waterwinning goed hand in hand gaan en elkaar versterken.

Kijk, een hert!

Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en het plan uit 2000 is een enorm succes geworden. In het voorjaar hoor je nu veel vogels zingen en is het hier één grote bloemenzee; je kunt wel veertien soorten orchideeën zien bloeien. In de zomer geuren de duinen naar tijm en watermunt en in het najaar zijn het vooral de herfsttinten en paddenstoelen die het gebied zo mooi maken. Het is dan ook echt de moeite waard om hier te komen wandelen. Bij Ouddorp heeft Natuurmonumenten een prachtige route uitgezet die door de Waterleidingduinen en over het strand gaat. De wandeling is 20 kilometer lang maar je kunt ook halverwege stoppen. Een andere route vind je in de Boswachterij bij Haamstede. Daar kom je langs het pompstation en de infiltratievijvers van Evides en leidt Staatsbosbeheer je met bordjes door duinen en bos. Kijk onderweg in ieder geval goed rond, want welke wandeling je ook kiest, de kans dat je reeën of damherten ziet, is heel groot!

Iedereen geniet

Als Natuur- en terreinbeheerder heb ik een prachtig vak. Het is zo mooi om in de natuur bezig zijn. En ik vind het leuk te zien dat ook wandelaars waarderen wat we hier allemaal bereikt hebben. Zo heb ik eens een tegeltje gevonden dat iemand aan een boom gespijkerd had. Er stond een verhaaltje op over de boomvalk die in het najaar naar Afrika vertrekt om te overwinteren, maar elk voorjaar de weg terugvindt naar het nest dat hij hier heeft achtergelaten. Zo'n mooi tegeltje is voor mij het bewijs dat mensen hier net zo genieten als ik dat doe.’ 

Zin om eropuit te trekken deze herfst? Dit zijn mijn favoriete wandelingen: De Koploper en Bos Kop van Schouwen 


Marten Annema, Natuur- en Terreinbeheerder drinkwaterzuiveringslocatie Ouddorp

 

Meer weten? Bekijk onze pagina Natuur & Bronnen. Wilt u eens wandelen in een ander waterwingebied? Ga dan naar de Brabantse Wal waar we samen met onder andere het Grenspark de Zoom-Kalmthoutse Heide het 'Kikkerpad' hebben uitgezet.

De website Evides.nl werkt het best met cookies. Met cookies, soms van derden, kunnen wij algemeen websitebezoek analyseren en problemen met de site oplossen. Meer informatie vindt u op Disclaimer en privacy.